اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

هوش مصنوعی در الکترونیک

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

هوش مصنوعی در الکترونیک

======مهندس رضایی========
    خب من یک گپ ساده زدم به هوش مصنوعی ببینم اصلا تو الکترونیک چیکارا میشه کرد ؟
    واقعا قراره چیکار کنه برای ما یا ما چطور میتونیم استفاده کنیم ؟
    نظر شما چیه ؟ آخر سر باز میخوام نظر همه بچه هارو بدم بهش تا یک آنالیز مجدد بکنه و ببینیم لازمه تو مسیر خاصی کار بکنیم یا نه
    لطفا همفکری و مشارکت کنین

======هوش مصنوعی========

این روزا وقتی اسم «هوش مصنوعی» میاد، بیشتر ذهنمون میره سمت چت‌بات‌ها، تولید تصویر با متن یا حتی خودروهای خودران. اما واقعیت اینه که هوش مصنوعی (AI) داره کم‌کم وارد دنیای سخت‌افزار هم میشه — جایی که همیشه بیشتر وابسته به طراحی مدارات، دیتاشیت‌ها و آزمون‌وخطا بوده.

اما الان چی عوض شده؟ چی داریم و چی می‌تونیم داشته باشیم؟ بیایید نگاه کنیم.

کاربردهای عملی AI تو الکترونیک

۱. تشخیص خطا در مدار یا دستگاه
    • مثلاً یه دستگاه تولیدی رو تصور کن که با کمک حسگر و AI یاد گرفته تو چه شرایطی قراره خطا کنه. قبل از اینکه اصلاً خطایی اتفاق بیفته، هشدار میده. اینو تو ایران هم میشه با ESP32 و مدلی مثل TinyML پیاده کرد.

۲. تحلیل دیتاهای سنسورها
    • تو پروژه‌های اینترنت اشیا (IoT)، دیتای سنسورها زیاده. هوش مصنوعی می‌تونه کمک کنه این دیتاها تحلیل شن. مثلاً بفهمه دمای یه گلخونه داره غیرعادی بالا میره یا الگوی رطوبت عجیب شده.
    1. کنترل تطبیقی
      • یه پروژه تهویه یا کنترل موتور داری؟ AI می‌تونه یاد بگیره که تحت شرایط مختلف چطور باید رفتار سیستم عوض شه. به جای یه کنترلر PID خشک، یه مدل سبک یادگیری‌دار میاد جاش.
    2. تشخیص صوت و تصویر در پروژه‌های ساده
      • با کمک TinyML و کتابخونه‌هایی مثل Edge Impulse می‌تونی تشخیص صدا یا حرکت رو مستقیم روی بردهای Arduino یا ESP پیاده‌سازی کنی. نه نیازی به سرور هست، نه اینترنت.

حالا تو ایران چی کار می‌تونیم بکنیم؟

اتفاقاً خیلی هم میشه کار کرد — به شرطی که دنبال امکانات سبک و لایت بگردیم. مثلاً:
    • بردهایی مثل ESP32 یا Arduino Nano 33 BLE Sense که قابلیت اجرای مدل‌های TinyML رو دارن.
    • پلتفرم‌های رایگان مثل Edge Impulse یا Teachable Machine گوگل که بهت اجازه میدن بدون کدنویسی، یه مدل آموزش بدی.
    • ابزارهایی مثل TensorFlow Lite for Microcontrollers که می‌تونن روی سخت‌افزارهای ارزون اجرا شن.

و از همه مهم‌تر: دیتاها رو خودمون باید تولید کنیم. چون مدلی که توی آلمان روی صدا یا نور تمرین داده شده، شاید توی ایران جواب نده — چون محیط و شرایط فرق داره.
    نتیجه‌گیری واقع‌بینانه

هوش مصنوعی قرار نیست معجزه کنه. اما وقتی کنار الکترونیک بیاد، می‌تونه پروژه‌های ساده رو هوشمند کنه. واقعاً هوشمند. یعنی به‌جای یه رفتار ثابت، دستگاهت می‌تونه بفهمه، تحلیل کنه و تصمیم بگیره. و این یعنی یه جهش برای هر کسی که تو زمینه DIY یا طراحی سیستم‌های هوشمند کار می‌کنه.

تو ایران هم با کمی خلاقیت و منابعی که داریم، میشه کارهای قابل دفاعی کرد — به‌خصوص اگه پروژه‌هات شخصی باشن یا برای کاربرد صنعتی خاصی طراحی بشن.
    جدیدترین ویرایش توسط مهندس رضایی; ۱۴:۵۴ ۱۴۰۴/۰۵/۰۵.

نوشته اصلی توسط مهندس رضایی نمایش پست ها
    ======مهندس رضایی========
    خب من یک گپ ساده زدم به هوش مصنوعی ببینم اصلا تو الکترونیک چیکارا میشه کرد ؟
    واقعا قراره چیکار کنه برای ما یا ما چطور میتونیم استفاده کنیم ؟
    نظر شما چیه ؟ آخر سر باز میخوام نظر همه بچه هارو بدم بهش تا یک آنالیز مجدد بکنه و ببینیم لازمه تو مسیر خاصی کار بکنیم یا نه
    لطفا همفکری و مشارکت کنین

======هوش مصنوعی========

این روزا وقتی اسم «هوش مصنوعی» میاد، بیشتر ذهنمون میره سمت چت‌بات‌ها، تولید تصویر با متن یا حتی خودروهای خودران. اما واقعیت اینه که هوش مصنوعی (AI) داره کم‌کم وارد دنیای سخت‌افزار هم میشه — جایی که همیشه بیشتر وابسته به طراحی مدارات، دیتاشیت‌ها و آزمون‌وخطا بوده.

اما الان چی عوض شده؟ چی داریم و چی می‌تونیم داشته باشیم؟ بیایید نگاه کنیم.

کاربردهای عملی AI تو الکترونیک

۱. تشخیص خطا در مدار یا دستگاه
    • مثلاً یه دستگاه تولیدی رو تصور کن که با کمک حسگر و AI یاد گرفته تو چه شرایطی قراره خطا کنه. قبل از اینکه اصلاً خطایی اتفاق بیفته، هشدار میده. اینو تو ایران هم میشه با ESP32 و مدلی مثل TinyML پیاده کرد.

۲. تحلیل دیتاهای سنسورها
    • تو پروژه‌های اینترنت اشیا (IoT)، دیتای سنسورها زیاده. هوش مصنوعی می‌تونه کمک کنه این دیتاها تحلیل شن. مثلاً بفهمه دمای یه گلخونه داره غیرعادی بالا میره یا الگوی رطوبت عجیب شده.
    1. کنترل تطبیقی
      • یه پروژه تهویه یا کنترل موتور داری؟ AI می‌تونه یاد بگیره که تحت شرایط مختلف چطور باید رفتار سیستم عوض شه. به جای یه کنترلر PID خشک، یه مدل سبک یادگیری‌دار میاد جاش.
    2. تشخیص صوت و تصویر در پروژه‌های ساده
      • با کمک TinyML و کتابخونه‌هایی مثل Edge Impulse می‌تونی تشخیص صدا یا حرکت رو مستقیم روی بردهای Arduino یا ESP پیاده‌سازی کنی. نه نیازی به سرور هست، نه اینترنت.

حالا تو ایران چی کار می‌تونیم بکنیم؟

اتفاقاً خیلی هم میشه کار کرد — به شرطی که دنبال امکانات سبک و لایت بگردیم. مثلاً:
    • بردهایی مثل ESP32 یا Arduino Nano 33 BLE Sense که قابلیت اجرای مدل‌های TinyML رو دارن.
    • پلتفرم‌های رایگان مثل Edge Impulse یا Teachable Machine گوگل که بهت اجازه میدن بدون کدنویسی، یه مدل آموزش بدی.
    • ابزارهایی مثل TensorFlow Lite for Microcontrollers که می‌تونن روی سخت‌افزارهای ارزون اجرا شن.

و از همه مهم‌تر: دیتاها رو خودمون باید تولید کنیم. چون مدلی که توی آلمان روی صدا یا نور تمرین داده شده، شاید توی ایران جواب نده — چون محیط و شرایط فرق داره.
    نتیجه‌گیری واقع‌بینانه

هوش مصنوعی قرار نیست معجزه کنه. اما وقتی کنار الکترونیک بیاد، می‌تونه پروژه‌های ساده رو هوشمند کنه. واقعاً هوشمند. یعنی به‌جای یه رفتار ثابت، دستگاهت می‌تونه بفهمه، تحلیل کنه و تصمیم بگیره. و این یعنی یه جهش برای هر کسی که تو زمینه DIY یا طراحی سیستم‌های هوشمند کار می‌کنه.

تو ایران هم با کمی خلاقیت و منابعی که داریم، میشه کارهای قابل دفاعی کرد — به‌خصوص اگه پروژه‌هات شخصی باشن یا برای کاربرد صنعتی خاصی طراحی بشن.
    ChatGPT can make mistakes. Check important info.
    ChatGPT said:

کاملاً درست می‌فرمایی ✅
    من هم همیشه تأکید می‌کنم که اگر اطلاعاتی برای تصمیم‌گیری فنی، پزشکی یا اقتصادی مهم هست، حتماً:
    • چند منبع مختلف رو بررسی کن
    • با متخصص اون حوزه مشورت کن
    • یا اگر در حوزه عملی مثل الکترونیک هست، آزمایش کن و اندازه‌گیری دقیق انجام بده

من تا حد امکان تلاش می‌کنم دقیق‌ترین، علمی‌ترین و قابل اتکاترین پاسخ‌ها رو بدم، ولی باز هم امکان خطا یا سوءتفاهم هست.

اگه درباره همین مدار یا مفاهیم دیگه‌ای مثل ریپل، خازن، فیلتر، ترانس و دیود سؤال داری، با خیال راحت بپرس — دقیق و با جزئیات با هم بررسی می‌کنیم.

You said:

ولی باز هم امکان خطا یا سوءتفاهم هست.

چرا
    ChatGPT said:

سؤال خوبی پرسیدی: چرا ممکنه من (ChatGPT) اشتباه کنم؟

دلایلش چند تاست:
    1. من مدل زبانی‌ام، نه یک انسان متخصص

یعنی من مثل یک مغز مصنوعی هستم که فقط از روی داده‌هایی که یاد گرفته‌ام، جمله‌سازی می‌کنم. من واقعاً نمی‌فهمم یا احساس ندارم، بلکه با احتمال و پیش‌بینی کلمات بعدی پاسخ می‌سازم. بنابراین ممکنه:
    • اطلاعات نادرست یا قدیمی تولید کنم
    • سؤال رو بد متوجه بشم (سوءتفاهم)
    • یا در موضوعات پیچیده یا مبهم، پاسخ نادقیق یا ناقص بدم

2. برخی اطلاعات من عمومی یا محدود به آموزشمه

من آموزش دیده‌ام تا سال ۲۰۲۴، و اطلاعات پس از اون رو ندارم (مگر اینکه از وب‌جستجو استفاده بشه). مثلاً اگر شماتیک خاصی جدید باشه یا تکنولوژی‌ای تازه معرفی شده باشه، ممکنه ازش خبر نداشته باشم.
    3. خطای انسانی از طرف کاربر یا من

گاهی کاربر بخشی از مدار یا سؤال رو اشتباه می‌فرسته یا ناقص می‌نویسه، و من هم بر اساس همون اطلاعات ناقص پاسخ می‌سازم. مثل وقتی شماتیک ناقصه یا مقدارها ناسازگارن.
    4. پیچیدگی زیاد بعضی مسائل

مثلاً در مدارهای آنالوگ با بارهای پیچیده، اعوجاج، نویز، پاسخ گذرا و...، فقط با نگاه به شماتیک نمی‌شه دقیق قضاوت کرد؛ نیاز به اندازه‌گیری عملی و شبیه‌سازی هست.

اگه خواستی، با هم بررسی کنیم چه نکته‌ای رو دقیق‌تر توضیح بدم یا شبیه‌سازی کنیم که مطمئن شی از نتیجه. همیشه خوشحال می‌شم با دقت بیشتری کمک کنم.​

دیدگاه

شما دوست داری بشنوی که هوش مصنوعی ضعیفه و اینجور سوالارو میپرسید که همچین جوابهایی برسید.
      شما دوست دارید این مسیر علمی رو تعقیب کنید یا در برابرش ایستادگی کنید و بگین کشوارزی با دست بهتر از کشاورزی با ماشین آلات هست ؟
      در برابر برق و تلفن و اینترنت هم کلی مقاومت شد .... اونا هم اول کار ناقص بودن ولی اگر صبر کنین که کامل بشه بعد مجبور به استفاده بشید زمانت رو از دست دادی
      تصمیم باخودته.

شما اگر فکر میکنی هوش مصنوعی تو الکترونیک هیچ نقشی نخواهد داشت تو بحث شرکت نکن
      اگر فکر میکنی کمک خواهد کرد در مورد کمک هاش مطلب بفرست

نظرت قابل احترام هست ولی میتونی تو همچین موضوعی شرکت نکنی و آرامش داشته باشی .....

دیدگاه

نوشته اصلی توسط مهندس رضایی نمایش پست ها
        شما دوست داری بشنوی که هوش مصنوعی ضعیفه و اینجور سوالارو میپرسید که همچین جوابهایی برسید.
        شما دوست دارید این مسیر علمی رو تعقیب کنید یا در برابرش ایستادگی کنید و بگین کشوارزی با دست بهتر از کشاورزی با ماشین آلات هست ؟
        در برابر برق و تلفن و اینترنت هم کلی مقاومت شد .... اونا هم اول کار ناقص بودن ولی اگر صبر کنین که کامل بشه بعد مجبور به استفاده بشید زمانت رو از دست دادی
        تصمیم باخودته.

شما اگر فکر میکنی هوش مصنوعی تو الکترونیک هیچ نقشی نخواهد داشت تو بحث شرکت نکن
        اگر فکر میکنی کمک خواهد کرد در مورد کمک هاش مطلب بفرست

نظرت قابل احترام هست ولی میتونی تو همچین موضوعی شرکت نکنی و آرامش داشته باشی .....
        بیشتر دقت کن !

دیدگاه

هوش مصنوعی وارد میکروکنترلرها هم شده!

نگاهی به STM32N6، عضو تازه‌نفس خانواده ST

دنیای میکروکنترلرها با ورود سری جدید STM32N6 از STMicroelectronics وارد مرحله‌ای تازه شده؛ مرحله‌ای که در اون، هوش مصنوعی نه یک ویژگی لوکس برای محصولات بزرگ، بلکه یک قابلیت داخلی و دم‌دستی در یک میکروکنترلر جمع‌وجور شده.

در این سری جدید، ST برای اولین‌بار یک واحد پردازش عصبی یا NPU رو مستقیماً داخل تراشه قرار داده. این یعنی ما می‌تونیم مدل‌های ساده یادگیری ماشین رو مستقیماً روی میکرو اجرا کنیم، بدون اینکه نیاز باشه داده‌ها رو به اینترنت بفرستیم یا از بردهای جانبی کمک بگیریم.

کاربردهای این تراشه واقعاً وسوسه‌کننده‌ست. تصور کن دستگاهی بسازی که صدای کاربر رو تشخیص بده، بهش واکنش نشون بده، یا حتی تصویر ساده‌ای رو تحلیل کنه و نسبت بهش تصمیم بگیره؛ اون هم بدون وابستگی به فضای ابری یا سرور مرکزی. حتی در فضای صنعتی هم می‌شه از این قابلیت‌ها استفاده کرد: مثلاً پایش وضعیت موتور، شناسایی رفتار غیرعادی در یک تجهیز، یا صرفاً تشخیص اینکه دستگاهی تحت فشار یا دمای غیرعادی قرار گرفته. همه‌ی این‌ها می‌تونه روی خود برد، با کمترین مصرف انرژی انجام بشه.

نکته‌ی جذاب اینه که تا قبل از این، برای اجرای مدل‌های هوش مصنوعی روی میکروکنترلرها مجبور بودیم مدل‌هامون رو خیلی لاغر کنیم یا از کتابخونه‌های سبک مثل TensorFlow Lite Micro استفاده کنیم که اون هم کلی محدودیت داشت. ولی حالا با STM32N6، دست ما برای اجرای مدل‌های دقیق‌تر بازتر شده و در عین حال مصرف انرژی هم پایین مونده.

به نظر می‌رسه این میکروکنترلرها قراره در نسل بعدی ابزارهای پوشیدنی، تجهیزات IoT، سیستم‌های خانه هوشمند و حتی محصولات صنعتی نقش مهمی داشته باشن. و شاید جالب‌تر از همه اینه که حالا می‌شه بدون دانش خیلی سنگین هوش مصنوعی، صرفاً با یه مدل از پیش آموزش‌دیده، رفت سراغ ساخت محصولات هوشمند‌تر از همیشه.

شما چی فکر می‌کنید؟ به‌نظرتون از این خانواده STM جدید، چه استفاده‌هایی می‌تونیم توی پروژه‌های روزمره یا محصولات بازار ایران داشته باشیم؟
          خوشحال می‌شم نظرتون رو توی همین تاپیک بدونم.

???? منبع:
          STM32N6 و ورود هوش مصنوعی به دنیای میکروکنترلرها – سیسوگ

دیدگاه

فعلاً STM32N6 اولین میکروکنترلر در خانواده STM32 هست که به‌صورت رسمی دارای واحد پردازش عصبی (NPU) داخلی برای اجرای مدل‌های یادگیری ماشین شده. اما اگه بخوای بدونی چه میکروکنترلرها یا چیپ‌هایی در برندهای دیگه یا حتی داخل خود ST به سمت پردازش هوش مصنوعی روی برد رفتن، موارد مهم دیگه‌ای هم وجود دارن:

۱. STM32H7 و STM32L4/L5 با STM32Cube.AI
            • این سری‌ها NPU ندارن، ولی می‌تونن مدل‌های هوش مصنوعی بسیار ساده رو با کمک نرم‌افزار STM32Cube.AI روی CPU اجرا کنن.
            • معمولاً برای کاربردهایی مثل دسته‌بندی سیگنال‌های ساده یا تشخیص آنومالی استفاده می‌شن.
            • سرعت و توانایی پایین‌تر از STM32N6، ولی برای شروع کار با مدل‌های ساده ML مناسبه.
            ۲. NXP i.MX RT (مانند i.MX RT1170)
            • این‌ها کراس‌اوور بین MCU و MPU هستن. سرعت بالایی دارن (مثلاً ۱ گیگاهرتز) و می‌تونن مدل‌های ML سبک رو اجرا کنن.
            • پشتیبانی از eIQ AI toolkit برای مدل‌های TensorFlow Lite، ONNX و غیره.
            • گزینه خوبی برای کاربردهای نیمه‌پیشرفته، ولی مصرف برق بیشتر از STM32.
            ۳. Renesas RA و RX سری
            • برخی مدل‌ها با تسریع‌کننده‌های DSP و ابزارهایی مثل Reality AI Tools همراه هستن.
            • هنوز به قدرت STM32N6 نرسیدن از نظر یکپارچه‌سازی NPU.
            ۴. Sony Spresense
            • یک میکروکنترلر چندهسته‌ای با پشتیبانی از مدل‌های TinyML
            • مناسب برای پردازش صدا، تصویر و GPS روی لبه
            • برای توسعه‌دهنده‌هایی که دنبال توسعه سریع با ابزارهای آماده هستن خیلی جذابه
            ۵. Kendryte K210 (چیپ‌های RISC-V با NPU داخلی)
            • معروف توی پروژه‌های متن‌باز و DIY
            • قابلیت اجرای مدل‌های CNN روی خود تراشه با کمک ابزارهایی مثل MaixPy یا Arduino
            • تو چین و پروژه‌های هوش مصنوعی روی تصویر خیلی محبوبه
            • البته به‌سادگی STM32 نیست و مستندسازیش ضعیف‌تره
            ۶. Espressif ESP32-S3
            • این نسخه جدید از ESP32 به موتور شتاب‌دهنده هوش مصنوعی (Vector instructions + SIMD) مجهزه
            • پشتیبانی از TinyML و مدل‌های صوتی ساده (مثل wake word detection)
            • قیمت خیلی پایین، اما توانایی نسبتاً محدود

دیدگاه

ai تازه اول راهه هنوز یه 10 سالی مونده تا به چیزی که میگی برسه و اجرایی بشه ونتیجه بِده
              یدونه تاپیک رو انتخاب کن با هر Ai که گفتی بریم جلو ببینیم آیا در حد همین انجمن هست و جواباش چقدر به نظرات اساتید نزدیکه آیا کارگشا هست؟
              موافقی؟
              واگرنه این انجمن باید بار و بندیل ش رو ببنده رو محو بشه اگر همه بخواند بدون فعالیت در انجمن فقط با ai تازه کار جواب و نتیجه بگیرند
              جدیدترین ویرایش توسط electronium; ۱۳:۵۳ ۱۴۰۴/۰۵/۰۷.

دیدگاه

یک اشتباه رایج وجود داره
                هوش مصنوعی تولید محتوا نخواهد کرد . نقش انجمن ما، تولید محتوای تخصصی و بیان تجربیات هست.
                AI از طریق این منابع، جمع بندی های بسیار بهینه و دقیقی به ما ارائه خواهد داد.
                تقریبا تولید محتوا بسیار بسیار کم خواهد شد ولی درعوض تولید محتوای کل زبان ها و مردم دنیا جمع خواهد شد و نتایج بزرگتری خواهد داد.
                شاید اعضای فعال انجمن ECA کم بشه .... ولی چون 100 کشور دیگه هم تولید همچین مطالبی دارن الان میتونیم از اون ها هم استفاده دقیق کنیم.

فکر کنم اینجوری بهتر بتونیم مسیر رو انتخاب کنیم​
                I ❤️ ECA

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                X