اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

خازن باکیفیت و خازن بی کیفیت

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

پاسخ : خازن باکیفیت و خازن بی کیفیت

[quote author=SA3ID]
    به تجربه شخصی دیگه : قطعات چینی مرغوب که الان تو باز موجود هستن بلا استثنا و بدون شک حتما حتما دیتاشیت دارن! مگه اینکه جنس مرغوب نباشن! البته ناگفته نمونه که اینو اون فروشنده وجدان دار بهم گفته! :nerd:

موفق باشید
    [/quote]
    تو اصفهان که چندین مغازه هست که هرچی جنس بنجل چینی هست اینا میخرن میارن.فقط یه مغازس(محمد الکترونیک) که جنساش یکم بد نیست که اونم نسبت به تهران خیلی گرونتر میده .
    الهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم

دیدگاه

نوشته اصلی توسط shahpoori
      تو اصفهان که چندین مغازه هست که هرچی جنس بنجل چینی هست اینا میخرن میارن.فقط یه مغازس(محمد الکترونیک) که جنساش یکم بد نیست که اونم نسبت به تهران خیلی گرونتر میده .
      آقای شاپوری عزیز بچسب به اون و ولش نکن!!!!!!
      اون مغازه ای که منم ازش قطعه میگیرم قیمتهاش واقعا زیاده! ولی تو تیراژ بالا مثلا 500 الی 1000 تا قیمتش با قیمتش تهران زیاد اختلاف نداره! ولی من اینو تو زندگیم متوجه شدم که کار رو باید سپرد به آدمش! همین که این فروشنده ها زحمت میکشن و قطعات باکیفیت میارن و ما هم با خیال راحت قطعات رو میزاریم رو بوردامون واسه خودش کلی ارزش داره!

دیدگاه

لطفا دوستان اگر تجربه ای یا اطلاعاتی از خازن های ولتاژ بالا با حجم کم و قدرت متوسط و زیاد و خازنهای ولتاژ بالای و فرکانسی دارند هم در میون بگذارند ممنون
        جدیدن پارک علم و فناوری ایران گزارش داده که محققان ایرانی موفق با ساخت اینگونه خازنها شدند که از مواد عایق خواصی درونشون استفاده شده که تکنولژی ساخت این گونه خازنها محدود به چند کشور است
        اینگونه خازنهای ساخت ایران بازار گسترده ای برای فروش نوشته بود داره حتی بازار مصرف درکشورهای اروپایی هم داره
        تنها راهی که به شکست می انجامد، تلاش نکردن است """کوروش کبیر""""

دیدگاه

سلام. آقا من یه خازن ۴.۷ میکروفاراد ۳۵ ولت خوب واسه تایم میخام.ال سی ار متر بردم مغازه طرف٫ده نوع خازن برام اورد.همشون از دم مقاومت داخلیشون تو فرکانس ۱۲۰ هرتز بین ۴ تا ۶ اهم بود!!! فقط یه نوع اورد که ۱.۲ دهم اهم بود.منم مجبورا همون ورداشتم.به نظرتون چرا انقدر مقاومت خازنای پایین انقد زیاده!!؟؟ و یه سوال دیگه اینکه چطوری میشه دیتاشیت خازن الکترولیت دراورد؟؟ من که واسه ۳یا ۴ تا مدل هرچی عدد زده بود روش تست کردم.آخرم پیدا نشد که نشد.سریال رو جعبشونم زدم هیچی پیدا نشد.
          طب اسلامی

دیدگاه

نوشته اصلی توسط SA3ID
            با تشکر بابت مطالب مفید و آموزندتون
            منم یه تجربه کوچیک در مورد خازنها دارم که اگه اجازه بدین میخوام عرض کنم :icon_razz:
            بنابه کاری که دارم انجام میدم( طراحی درایور led) نیاز شدیدی به استفاده از خازنهای باکیفیت برای افزایش طول عمر درایور دارم! با مطالعاتی که انجام دادم متوجه شدم که هرچقدر مقاومت داخل خازنها ESR مخفف Equivalent series resistance کم باشد در این حالت تلفات داخلی در خازن به حداقل میرسد. از طرفی این مقاومت بر روی زمان شارژ و دشارژ خازن تاثیر مستقیم دارد. در محاسبات بلوک فیدبک در مدارات سوئیچینگ صفر تابع تبدیل بلوک قدرت نیز به این مقاومت بستگی دارد.

در شکا زیر دو خازن از شرکت Rubycon با سری ساخت ZLH و YK را بررسی کردم. خازن ZLH از روی درایورهای شرکت MEAN WELL برداشته شده، این سری از خازنها در دمای 105 درجه سانتیگراد طول عمری بین 6000 الی 10000 ساعت دارند و از طرفی مقاومت داخلی این سری بسیار پایین است. ولی خازن سری YK از یک فروشنده معتبر داخلی تهیه شده، این خازن در دمای 85 درجه سانتیگراد طول عمری حدود 2000 ساعت دارد و با وجود مقاومت داخلی نسبتا پایین طول عمرش برای درایورها مناسب نیست! بخاطره اینکه درایورها و یا منابع تغذیه سوئیچینگ شرکت MEAN WELL اینقدر محبوب و قابل اعتمادن!

در شکل زیر دو خازن 220 نانوفاراد 400 ولت رو بررسی کردم. خازن قرمز رنگ از نوع MKT هست و خازن آبی رنگ از نوع MKP هست. من هر دو خازن رو تو فرکانس 10 کیلوهرتز تست کردم و نتیجه رو میتونید خودتون متوجه بشین!!!

خازن آبی رنگ محصول شرکت فیلیپس و خازن قرمز رنگ محصول شرکت PILKOR

یه تجربه دیگه ای که دارم اینه که هنگام اندازه گیری ظرفیت خازنها دستگاه LCR متری که من دارم در 4 فرکانس 100 هرتز 120 هرتز 1 کیلو و 10 کیلو اندازه گیری میکنه، هرچقدر فرکانس بالاتر میره دقت اندازه گیری بیشتر میشه، تو خازنهای باکیفیت هر چقدر فرکانس رو زیاد میکنیم تغییرات بسیار اندک و ناچیزه ولی در خازنهای بیکیفیت با افزایش فرکانس مقادیر تا حد زیادی افت میکنن.

موفق باشید
            عزیز اگه خازن پلی استر با کیفیت ۱ میکرو هم دارید میشه مقاومتش تو فرکانس ۱ کیلو اندازه بگیرید و بگید؟ ال سی ار من یک کیلو هست.اشتب کردم صد کیلو نگرفتم. و یه سوال دیگه اینکه چطوری میشه ساعت کارکرد خازن بدون دیتاشیت بدست آورد؟؟ با تشکر
            طب اسلامی

دیدگاه

اقا من به یه نتیجه دیگه ای که رسیدم اینه که خازن های الکترولیت با ظرفیت کم ۱میکرو فاراد تا صد میکروفاراد esr بالایی دارن.مثلا ۴۷ میکرو فاراد از ۱.۲ اهم تا ۷ اهم دیدم. یعنی مارک همشون قلابی بوده؟؟ یا مونده بودن فاسد شدن؟؟
              طب اسلامی

دیدگاه

با سلام
                بابت اطلاعاتی که هم دوستان گذاشتن ممنونم

دیدگاه

نوشته اصلی توسط mostafa6369
                  با سلام
                  بابت اطلاعاتی که هم دوستان گذاشتن ممنونم
                  از تمام دوستان بابت اطلاعات ممنونم
                  از دو چیز بسیار زیاد یاد گرفتم (1) نمونه مدارهای موجود در سایت های خارجی (2) مهندسی معکوس بردهای غیر ایرانی. به نقل از آقای مرتضی امانی
                  --------------------------------------------------------
                  تمام دنیا ما را تحریم کرده اند؛ حداقل خودمان همدیگر را تحریم نکنیم. به نقل از pencil
                  --------------------------------------------------------
                  اشک هایی که پس از هر شکست ریخته میشوند همان عرق هاییست که برای پیروزی ریخته نشده است. mehran901

دیدگاه

من خیلی تجربه زیادی ندارم ولی تو زمینه خازن های سرامیکی مولتی لیر و خازن های تانتالیوم یکم تحقیق کرم.

خازن میکا از همه برای زمان سنجی بهتره و بعدش خازن سرامیک مولتی لیر زیر 1uf و بعد خازن MKT . مهم عدم تغییرات ظرفیت نسبت به دما هستش.
                    دلیل افزایش ESR با کاهش ظرفیت اینه که سطح مقطع خازن کاهش پیدا می کنه. در واقع فرکانس قطع به ازای یک تکنولوژی ساخت تغریبا ثابت می مونه یا به عبارتی RC ثابت است. پس با کاهش C باید R افزایش یابد. همچنین امپدانس مشخصه خود دی الکتریک هم ثابته.

خازن های سرامیکی در چند نوع دی الکتریک مختلف تولید می شوند و اونطور که مطالعه کردم جدیدا با پیشرفت تکنولوژی خازن های کوچیکتر با ظرفیت بالا تر تولید شده که به کمک ساخت لایه های نازک تر محقق شده. یعنی خازن مولتی لیر با لایه های بیشتر.
                    من 3 نوع اصلی دی الکتریک دیدم یکی با Y شروع می شد و 2 تای دیگه با X و اون مدل Y اصلا خوب نیست و فکر کنم دیگه تولید نشه.
                    تو خازن های سرامیکی جدید مثلا اندازه سر ناخن 10uf ظرفیت داره.
                    مشکل اینه که این دی التریک های جدید خاصیتی به نام اشباع از خودشون نشون می دن و قبل از اینکه بشکنن مثل هسته فرومغناطیس , اشباع می کنند.
                    یعنی مثلا یک خازن سرامیک سایز 4.7uf 1206 ولتاژ شکستش 50 ولته ولی تو 16 ولت اشباع می کنه و ظرفیت نسبیش 90% افت می کنه. دقیقا شبیه مواد فرومغناطیس.
                    من اینو تست هم کردم.
                    مشکل اینه که وقتی خازن سرامیکی می خرین روش ولتاژ ننوشته و فروشنده هم نمی دونه.
                    باید با محاسبه انرژی ذخیره شده در حجم و سایز خازن ولتاژ اشباع رو تخمین بزنید و خیلی نگران ولتاژ شکست نباشین چون خیلی بیشتر از ولتاژ اشباع است.

یک پدیده که با آزمایش دیدم و توجیح دقیقی براش پیدا نکردم اینه که خازن سرامیکی که خریده بودم رو اول اندازه گیری کردم حدود 9uf بود.
                    بعد ولتاژ 10 ولت بهش دادم و تخلیه کردم و دوباره ظرفیتشو اندازه گیری کردم شد 8uf و به همین ترتیب ولتاژو تا 60 ولت بردم شد 4uf.
                    احتمالا تمام لایه ها با ضخامت یکسان ساخته نشدند و با افزایش ولتاژ یکی بعد از دیگری می سوزن و سرامیک داخلش خراب می شه.
                    ولی خازن مورد آزمایش ظرفیتش دیگه زیاد تغییر نکرد.

تا جایی که یادمه خازن 10uf سایز 1206 ولتاژ اشباعش کمتر از 10 ولته. تا 6 ولت خوبه.

خازن های سرامیکی مولتیلیر SMD با ظرفیت بالا و ظرفیت کم با 2 نوع دیالکتریک مختلف ساخته می شن. یکی برای ذخیره سازی انرژی خوبه و دیگری که برای ظرفیت های کم استفاده می شه پایداری دمایی و ولتاژیش خوبه و اشباع نمی کنه. فقط می تونه بشکنه.
                    مثلا خازن سرامیک SMD تو رنج پیکوفاراد پایداری دمایی خوبی دارند.

به نظر من می شه با آزمایش و با بررسی دقیق کیفیت خازن رو برسی کرد بدون برسی چشمی.
                    باید تمام خواص خازن رو برسی کنیم تا کیفیت خازن معلوم بشه.

با فرض این که تفاوت انواع خازن هارو می دونیم و فقط خازن های 1 نوع رو با خودشون بررسی می کنیم. مثلا فقط خازن سرامیک مولتی لیر تو رنج 1تا 10uf.
                    نه مقایسه خازن تانتالیوم با سرامیک.

1_ ظرفیت خازن تو رنج تعیین شده باشه.
                    2_ ولتاژ تحمل خازن تو رنج درستی باشه.
                    3_ تغییر ظرفیت و ولتاژ تحمل خازن با تغییر دما باید بررسی بشه و تغییرات خارج از رنج مورد نظر نباشه.
                    4_ تغییر ظرفیت خازن با تغییر ولتاژ بررسی بشه(بیشتر برای خازن های سرامیک مولتی لیر مطرحه).
                    5_ ESR و ESL خازن باید اندازه گیری بشن و تغییراتشون با دما.
                    6_ کاهش دائمی ظرفیت خازن با افزایش ولتاژ یا نوسانات ولتاژ ضربه.
                    7_ حساسیت خازن به نوسان مکانیکی و همچنین تولید نوسان مکانیکی از طرف خازن بررسی بشه.

برای بررسی موارد 1 تا 5 کار نسبتا ساده تره.
                    در دمای اتاق , در دمای مثلا 100 درجه و دمای مثلا فریز آزمایشات رو می تونیم انجام بدیم. برای دمای بالا می شه از هویه هوای داغ استفاده کرد.
                    ما یک مدار قدرت داشتیم و خازن تانتالیوم 35 ولت داشتیم.
                    ولتاژ تحمل بیشتر از ولتاژ سیگنال بود و نوسانات ولتاژ هم کمتر از ولتاژ تحمل بود ولی بعد از مدتی کار مدار و افزایش جریان , ناحیه ای که خازن روی برد بود داغ شد و دما مثلا شد 50-60 درجه سانتی گراد و یکدفعه خازن تانتالیوم ترکید و آتیش گرفت.

به نظرم من اگر همه چیز با آزمایشات 1-5 خوب باشه مسئله ای که عمر خازن رو محدود می کنه نوسانات مکانیکی و ضربات ولتاژ هستش که باعث خستگی فلز و دی الکتریک و تغییر شکلشون می شه. ضربات ولتاژ هم ممکنه کم کم بعضی صفحات خازن های مولتی لیر رو بسوزونن.
                    اگر خازن با فرکانسی رزونانس کنه یا صدا زیاد تولید کنه حتما این خازن عمر کمتری خواهد داشت. همین خازن ها نویز صوتی رو می تونن به مدارات حساس وارد کنن و عملا مثل میکروفون عمل می کنند. مخصوصا خازن های الکترولیت آلومینیومی.
                    یک عامل دیگه به نظر من خستتگی ناشی از تغییرات مکرر دما هستش.

برای بحث مکانیکی ساده ترین آزمایش به نظر من اینه که یک سیگنال جنراتور بزارین و به صدای خازن ها گوش بدین و خازنی که صدا بیشتر تولید کنه بده.
                    البته من از خازن های غیر الکترولیتی تا بحال صدا نشنیدم. ولی شاید بشه مثل کریستال کوارتز بررسیش کرد.
                    شاید یک راه حل این باشه که با بیشترین فرکانس ممکن و با ولتاژ خیلی زیاد خازن رو برای مدت مثلا 1 روز نوسان بدیم ببینیم چقدر تغییر کرده. تا بحال تست نکردم.

حالا خودم تا بحال هیچ کدوم این آزمایشات رو انجام ندادم. فقط ولتاژ شکست و ظرفیت رو نسبت به دما و ولتاژ بررسی کردم.

فکر می کنم نصف مشکلات ساخت با یکم Over design حل بشه. ولتاژ شکست و ظرفیت رو یکم بالاتر بگیرین و از نوع خازن بهتری استفاده کنید.

دیدگاه

سلام دوست من .
                      یه رابطه همیشه بین ظرفیت خازن و مقدار مقاومت ESR اون هست و اون اینه که هرچی ظرفیت خازن بالاتر باشه ESR اون پایین تره و هرچی ظرفیت خازن پایین تر باشه مقدار ESR اون بیشتره و این اجتناب ناپذیره . برای همین ما یک استانداردی داریم که توش نوشته ظرفیت خازن مثلا اگه 47 میکرو هست مقدار ESR اون به صورت استاندارد نباید بیشتر از مثلا 3 اهم باشه و الی آخر .....

دیدگاه

نوشته اصلی توسط saeidjabbari نمایش پست ها
                        مارکهای معروفی که استفاده کردم :
                        Rubycon
                        Nichicon
                        ELNA
                        Philips
                        WIMA
                        PILKOR
                        فعلا اینا به ذهنم امید :biggrin:

موفق باشید
                        سلام با توجه به تجربه ای که در استفاده از این خازن های فرکانس بالا دارم دقت کنید که این مارکهای که دوستمون گفت مارکهای بسیار خوبی هستند ولی تقلبی دارند خیلی دقت کنید صرفا به رنگ و مارک دقت نکنید انواع خازن ها رو توی فرکانس بالا خروجی کوره القایی تست کردم این قرمز رنگ ها که کلا بعد چند ثانیه میترکه یا خیلی خوبه باشه چند ساعت فقط خازن های mkt توی فرکانس های بالا و طولانی مدت اوکی هستن و حتی داغ هم نمیکنند
                        جدیدترین ویرایش توسط essi71; ۰۱:۲۵ ۱۴۰۰/۱۰/۱۸.

دیدگاه

جدول ESR خازن ها
                          هر چی مقاومت کمتر از این اعداد باشه یعنی خازن خوبیه و هرچی از این اعداد بیشتر باشه یعنی خازن داره رو به فنا میره ...

جدیدترین ویرایش توسط kshalip2; ۰۱:۱۵ ۱۴۰۱/۰۴/۲۷.

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                          X