اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

تغذیه سوییچینگ ولتاا¾آ‌ژ بالا

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

پاسخ : تغذیه سوییچینگ ولتاا¾آ‌ژ بالا

گفتن علت بی معنیه چون محاسبات اینو میگن. اما به بیان ساده در فلایبک نصف سیکل سوئیچینگ صرف شارژ سلف ورودی و نصف دیگه ی اون صرف انتقال این انرژی به خروجی میشه. اما در فوروارد تمام سیکل سوئیچینگ برای انتقال انرژی صرف میشه.
    ساده تر از اون اینه که در فوروارد اصلا انرژی ذخیره نمیشه و نیازی نیست ترانس ما ظرفیت ذخیره ی انرژی رو داشته باشه.
    با عرض پوزش خدمت دایی های عزیزم تا اطلاع ثانوی به اینترنت دسترسی ندارم.

دیدگاه

سلام خیلی ممنون از توضیحتون

من هم دارم یه منبعی که خیلی شبیه کار شما هست رو می سازم. به خاطر همینه که این مبحث شما رو دنبال می کنم و مسایل مطرح شده در اینجا برام مهمه و اینکه مدام مزاحم شما میشم. حقیقتش اینه که من ساخت این منبع رو به کسی که این کاره بود و منابع سوییچینگ ولتاژ بالا می ساخت پیشنهاد دادم ولی خوب ساخت این منبع هزینه بالایی داشت و من هم تصمیم گرفتم که خودم این کار رو انجام بدم . ولی با توجه به صحبتهایی که با سازنده این منبع کردم متوجه شدم که حجم ترانس از ETD4 کمتر میشود و هیچ احتیاجی به لایه های عایق مثل براشما نداره و بعد از پیچیدن ترانس اون رو درون مایع عایق کننده مثل رزین و ... قرار میدهند و پس از مدتی اون رو بر می دارن و این کار برای ولتاژ 2500 ولت به خوبی کار می کنه و نیازی به براشما نیست و این طوری میشه که حجم ترانس خیلی کمتر میشه.
      حالا نظر شما چیه؟

با تشکر از شما

دیدگاه

کوچیکیم دایی
        گمونم اون دوست شما باتجربه تره و کار عملی بیشتری انجام داده. من سوئیچینگ رو بصورت کلاسیک خودم یاد گرفتم و نه شاگردی کردم نه کلاسی رفتم. بخاطر همینه که روش های عملی رایج و سودمند رو بلد نیستم. البته با رعایت اصول پایه تابحال به مشکلی برنخوردم.
        ممکنه رزین ها علاوه برجلوگیری از ارتعاش در سیمها باعث عایقی بیشتری در اونها بشه. یعنی عایق بهتری نسبت به هوا باشه.
        اما تو حجم ترانس کمی مشکوکم چون تجربیات من همیشه نشون داده که فلایبک ترانس بزرگتری نیاز داره.
        اگه امکان داره نتایج پروژه رو اینجا بزار تا من و دوستان دیگه هم بهره مند بشیم.
        سپاس

دیدگاه

با سلام خدمت استاد بزرگوار
          حداقل چیزی که من از شما و سایر دوستان در اینجا یاد گرفتم این بوده که اطلاعاتم رو در اختیار دوستان عزیز قرار بدم. اما با توجه به بالا بودن هزینه پیشنهادی برای ساخت این منبع توسط فرد سازنده فقط همون مقدار اطلاعاتی رو که بدست آورده بودم رو خدمتتون عرض کردم . اما باید این روش رو خودم یه تستی بزنم . هر اطلاعاتی که بدست آوردم رو حتما اینجا مطرح می کنم تا بتونیم با کمک هم یه منبع جمع و جور و خوب بسازیم

دیدگاه

سلام استاد
            وقت کردین اون مدار رو بررسی کنید . میشه نظرتون رو بگین؟ من منتظر می مونم تا شما نظر خودتون رو بگین
            سپاس
            "در عجبم از مردمی که خود زیر شلاق ظلم و ستم زندگی می کنند و بر حسینی می گریند که آزادنه زیست" شریعتی
            در جهان روشنایی هایی وجوددارد که در عمیق ترین ظلمات نهانند.

دیدگاه

نوشته اصلی توسط tictactoe
              سلام استاد
              وقت کردین اون مدار رو بررسی کنید . میشه نظرتون رو بگین؟ من منتظر می مونم تا شما نظر خودتون رو بگین
              سپاس
              صفحه ی قبل رو ببین!!!

دیدگاه

خیلی ممنون . نمی دونم چی شد ندیدمشون :biggrin:
                "در عجبم از مردمی که خود زیر شلاق ظلم و ستم زندگی می کنند و بر حسینی می گریند که آزادنه زیست" شریعتی

دیدگاه

سلام استاد
                  - چرا دوتا پتانسیومتر واسه تنظیم ست پوینت (پایه 2 آی سی 3524) گذاشتی؟
                  اون دو تا پتانسیومتره یکی شون برای تغییر ولتاژ در حد 0.5 ولته و اون یکی برای تنظیم دقیقتره .

چرا خروجی های 3524 رو با خازن دادی به 6203؟
                  خروجی SG3525 رو مستقیم به l6203 وصل کردم و خازنی بینشون نیست

مقاومت و خازن جبران ساز فیدبک خروجی رو چرا با مقاومت 2.4 مگااهم موازی نکردی؟
                  میشه این رو بیشتر توضیح بدید؟ در مورد نقش این خازن و مقاومت توضیح میدین؟ میشه این قسمت رو خودتون اصلاح کنید

مقدار مقاومت و خازن اسنابر R13 و C20 که در ورودی ترانس قرار گرفته اند رو آیا با توجه به فرکانس سوییچینگ تعیین می کنند؟ فرکانس ترانس=50 کیلو هرتز. میشه یه بررسی کنید ببینید که آیا مقدارشون درسته یا نه؟ فرمول محاسبه اونها رو میگین؟

با سپاس

دیدگاه

به زبان ساده:
                    مقاومت 2.49 مگا اهمی که گذاشتی برای فیدبک DCآ‌ است اما در حالتهای گذرا اصلا درست کار نمی کند. مثلا وقتی خروجی در اثر بارکشی افت ولتاژ دهد، این افت ولتاژ با تاخیر زیادی به 3524 می رسد. چرا؟ چون خازن ورودی اپتوکوپلر با مقاومت 2.49 مگ تشکیل یک فیلتر پایین گذر RCآ‌ خواهند داد.
                    برای حل این مشکل می تونیم موازی با این مقاومت یک مقاومت و خازن قرار بدیم.
                    این مقاومت و خازن در بایاس dcآ‌ مدار تاثیری ندارد چون خازن در حالت dc اتصال باز است. اما در حالتهای گذرا و پالسی خازن اتصال کوتاه می شود و مقاومت همراه آن با مقاومت 2.49 مگ موازی می شود. من خازن 1 نانو و مقاومت 100 کیلو اهم رو برای شروع پیشنهاد می کنم.
                    برای محاسبه ی دقیق باید پاسخ فرکانسی حلقه باز سیستم را بدست بیاریم و...

برای محاسبه ی اسنابر یک روش ساده وجود دارد:
                    تجربی می گوییم اسنابر باید 20 درصد جریان سوئیچ را از خود عبور دهد. یعنی اگر سوئیچ های ما 2 آمپر را سوئیچ می کنند، اسنابر باید 0.4 آمپر عبور دهد. پس مقاومت اسنابر می شود 24/0.4 یعنی 60 اهم. دقت کن که در لحظه ی سوئیچ خازن اسنابر اتصال کوتاه است.
                    حالا برای محاسبه ی خازن باید بگوییم که این خازن باید قبل از پالس بعدی کاملا شارژ شود. یعنی در 20 میکروثانیه. پس 5RC=20 پس C=4/R یعنی 66 نانو

دیدگاه

امروزه طراحی و ساخت منابع تغذیه سوئیچینگ کاربرد بسیاری در زمینهآ‌های مختلف صنعتی و کاربردی یافتهآ‌اند، که علت اصلی آن را میآ‌توان در راندمان حجمی و الکتریکی بسیار بالای آنها و همچنین قابلیت انعطاف بسیار خوب آنها در تطبیق با انواع بارها، با مشخصهآ‌های الکتریکی متفاوت دانست. به طور کلی بیش از ده روش اصلی را در طراحی و ساخت اینگونه منابع تغذیه میآ‌توان بر شمرد، که هر یک در موارد مشخصی مزایای خود را به اثبات رسانیدهآ‌اند.
                      در زمانیکه توان بالا در ولتاژهای پائین نیاز باشد، یا به عبارت دیگر توان بالا در جریانهای بالا مورد نیاز باشد، روشآ‌های تزریق مستقیم، باک و پوش پول قابلیتهای بسیار خوبی در تطبیق با بار مورد نظر دارند. این سه روش عمده، در کنار راندمان الکتریکی بالای نود درصد، به سادگی در سیستمهائی که از محدودیت جا رنج میآ‌برند قابل نصب میآ‌باشند. اما به منظور حفظ شرایط آرمانی، لازم است تا به شکل مطلوب با استفاده از جریان هوا خنک شوند. عمل خنک کنندگی میآ‌بایست در مورد المانهایی که تلفات حرارتی (که توسط المانهای سوئیچ که همان ترانزیستورها هستند.) دارند، صورت پذیرد.
                      چنانچه نوع فریت انتخابی از شرایط مطلوبی برخوردار باشد، معمولا تلفات حرارت در ترانس سوئیچ بسیار کم میآ‌باشد. ولی این عنصر نسبت به تغییر درجه حرارت بسیار حساس بوده و خروج از محدوده مجاز حرارتی باعث تغییر منحنی مشخصه آن شده و معادلات مربوطه به ترانس از دقت خارج میآ‌گردند. چنانچه طراحی به گونه ای انجام پذیرفته که ماکزیمم توان قابل دسترس از ترانس بدست آید، تغییر منحنی مشخصه هسته مغناطیسی، به معنی نزدیک شدن به محدوده خطر یا همان ناحیه اولیه اشباع ماده مغناطیسی میآ‌باشد. وارد شدن به این محدوده، به مفهوم از دست رفتن خاصیت سلفی و القای متقابل ترانس شده، و عملا ترانس به یک اتصال کوتاه تبدیل شده، و باعث صدمه جدی به ترانزیستور سوئیچ میآ‌گردد. پس باید به شکل مناسب هوا با فلوی مناسب در جریان آ‌باشد. معمولا این عمل با استفاده از یک فن و ایجاد یک جریان هوائی در داخل محفظه منبع تغذیه سوئیچینگ حاصل میآ‌شود.
                      اما عمده تلفات حرارتی توسط ترانزیستورها تولید میآ‌شود، که اولا در صورت عدم دفع این حرارت به شکل مناسب به دو روش میآ‌تواند باعث صدمه به خود المان شود. یکی بالا رفتن حرارت در پیوندگاههای ترانزیستور و ایجاد صدمات حرارتی، و بعدی تغییر مشخصه الکتریکی و خروج از محدوده مجاز و فراتر رفتن از مقادیر از پیش تعیین شده مجاز المان. معمولا این حرارت تولید شده توسط یک هیت سینک مناسب جذب و سپس توسط جریان هوا از محیط منبع تغذیه خارج میآ‌گردد. چنانچه میزان حرارت تولید شده از حد مشخصی بالاتر باشد، معمولا با نصب یک فن کمکی بر روی هیت سینک ترانزیستور، حرارت آن در حد مطلوب نگاه داشته میآ‌شود.
                      اگر در نظر باشد تا علاوه بر توان مناسب به ولتاژهای dc در حد چند کیلو ولت دست پیدا کرد، استفاده از روشهای فوق چندان مطلوب نمیآ‌باشد. چرا که ماکزیمم ولتاژ قابل تحمل المانهای سوئیچ، بسیار کمتر از یک کیلو ولت، و ماکزیمم در حد ششصد یا هفتصد ولت میآ‌باشد. که چنانچه طراحی روشهای فوق به دقت نگریسته شود، ملاحظه میآ‌گردد در بهترین شرایط، ولتاژ فوق را میآ‌توان به اولیه ترانس افزاینده اعمال کرد. که اگر در نظرباشد تا به ولتاژهای چند ده کیلو ولت دسترسی پیدا کنیم، نسبت تبدیل اولیه و ثانویه به مراتب بالاتر از سی و چهل خواهد رسید که در توانهای بالا، اشکال اصلی آن در طراحی سیم پیچی، حجم بسیار بالای سیم بندی و مشکلات شار پراکنده ناشی از لایهآ‌های متعدد سیم بندی خواهد بود. و مشکلات عدیدهآ‌ای را در بر خواهد داشت.روشهای کارآمدتر دیگری نیز جهت دسترسی به ولتاژهای بالا وجود دارند، که از جمله میآ‌توان به روش فلایآ‌بک اشاره کرد.
                      اصولا روش فلایآ‌بک سالها قبل از فراگیر شدن منابع تغذیه سوئیچینگ کاربرد بسیار زیادی در تولید پالسهای سنکرونیزاسیون گیرندهآ‌های تلویزیونی داشته است. در این روش بر خلاف روشهای قبلی که انرژی الکتریکی با استفاده از خاصیت القای متقابل ترانس، با روشن شدن سوئیچ و در طی حالت گذاری پالس جریان عبوری از اولیه ترانس، از اولیه به ثانویه ترانس و نهایتا به بار منتقل میآ‌گردید، در زمان روشن شدن سوئیچ مدار یکسوساز به گونهآ‌ای انتخاب شده است که خروجی اتصال باز بوده و هیچگونه انرژی از ثانویه ترانس گرفته نمیآ‌شود، و عملا انرژی گرفته شده از منبع ورودی توسط عبور جریان از اولیه، در ماده مغناطیسی ذخیره میآ‌گردد. سپس با قطع سوئیچ، به دلیل تغییر جریان اولیه ترانس و منفی شدن ولتاژ خروجی، مدار یکسوساز فعال شده و انرژی ذخیره شده در ماده مغناطیسی، از طریق ثانویه به بار منتقل میآ‌گردد.
                      در این روش، میزان تغییرات جریان در واحد زمان، ضرب در سلف ثانویه است که ولتاژ خروجی را میآ‌سازد.(نه نسبت تبدیل ترانس). بنابراین لزومی آ‌به طراحی ترانس با نسبتهای تبدیل بالا، نظیر روشهای قبلی نبوده و با نسبت تبدیل کمتر از آن نیز میآ‌توان به ولتاژ خروجی مطلوب (در حد چند کیلو ولت) به سادگی دست پیدا کرد. این روش علاوه بر مزیت بسیار جالب توجه فوق، دارای یک اشکال عمده بوده و آن این است که به دلیل ذخیره انرژی در ماده مغناطیسی و سپس انتقال بار، عملا از توانائی هسته در انتقال انرژی الکتریکی بهره گرفته شده و در این روش حجم ماده مغناطیسی در مقایسه با سایر روشها دو برابر میآ‌باشد. این مشکل با حجم کوچکتر سیم بندی جبران شده و عملا این روش در تولید ولتاژهای بالا بسیار کار آمد بوده و مصرف بسیار زیادی در این رده از محصولات پیدا کرده است.
                      از آنجایی که این توپولوژی به سلف خروجی احتیاج ندارد به همین دلیل برای کاربردهای ولتاژ بالا مناسب است زیرا احتیاج به سلفی که قادر به تحمل اختلاف ولتاژ زیاد در خروجی باشد ندارد. این رگولاتور سادهآ‌ترین و کم هزینهآ‌ترین رگولاتور شامل ترانس است اما کاربرد آن محدود به توانهای پایین 150 وات است زیرا در بالاتر از آن پیک جریان ورودی به حد غیر قابل قبولی بالا میآ‌رود.

دیدگاه

سلام
                        مطالب بالا ترجمه و گردآوری کتب در زمینه منبع تغذیه سوییچینگ هست و در راستای گفته های شما در زمینه فلای بک هستش ولی مثل اینکه نظرش یه کم راجع به استفاده فلای بک در منابع ولتاژ بالا مساعد تره .
                        من یه ترانس تلویزیون پارس از پشت شهرداری خریدم که تو خودش دیود هم داره . فروشنده می گفت 12 ولت با فرکانس 20 کیلوهرتز بهش بدی 12000 ولت خروجی میده . حالا می خوام یه تستی بزنم . خروجیش همون سیم سفیده هستش . فروشنده می گفت برای زمین خروجی از یک بدنه استفاده کن!!!!
                        و پایه های ورودی ترانس هم در زیر ترانس هستش و ولتاژ 12 ولت رو باید به پایه هایی وصل کرد که دو تا سیم موازی داره. جریان حروجی هم مثل اینکه 5 میلی آمپر هستش.

اگه نظری دارین لطفا بگین خوشحال میشم.

دیدگاه

:applause:
                          سلام دایی
                          آفرین که اینقدر دقیق بررسی کردی.
                          البته کاش اسم کتاب و زمان تالیف اونو هم می نوشتی. چون می دونی که الکترونیک علمیه که سال به سال نو میشه و اگه این کتاب مال 10 سال پیش باشه دیگه نباید به نوشته هاش اعتماد کنی مگر موارد پایه.
                          در اینکه فلایبک انتخاب درستی برای تولید ولتاژ بالا هست شکی نیست. اما چند نکته ی زیرکانه:
                          1- ولتاژ 2500 ولت رو نمیشه بعنوان ولتاژ چند 10 کیلو ولت در نظر گرفت. درواقع اونقدر بالا نیست مارو یکراست ببره سمت فلایبک.
                          2- فلایبک خیلی خیلی ساده است و به همین دلیل طرفدار زیاد داره. در واقع چیزی برای یاد گرفتن نداره! کسی که یکراست میره سراغ فلایبک خودشو عقب نگه می داره. بهتره پروژه ای که می خواهیم برامون آموزنده باشه فلایبک نباشه.
                          3- فلایبک قدیمی شده. در قدیم قطعات الکترونیک گرون بودند. پیاده سازی مدارات پر قطعه هزینه ی زیادی داشت. مدارات مجتمع محدود بودند. پس فلایبک اقتصادی ترین انتخاب بود.

من 20 سال پیش این ترانس رو آزمایش کردم. البته اون زمان حتی مدار فلایبک بلد نبودم و سیوئیچ مکانیکی براش ساختم. یه چیزی شبیه زنگ اخبار کتاب علوم راهنمایی. یه سیم پیچ که آهنربا میشه و کلیدی رو جذب می کنه. در اثر جذب کلید قطع میشه و برمیگرده سرجاش و دوباره وصل میشه ...

خروجیشو به بدنه ی فلزی تلویزیون قدیمی نزدیک می کردم جرقه میزد. جرقه ی آبی با صدای ویزززززززز

اما حالا یه 555 وردار با یه ماسفت و به اولیه پالس بده. دقت کن دیوتی سایکل بهتره کم باشه(حدود 10 درصد) تا ترانس به اشباع نره. اسنابر دیود + RC هم بزار تا ماسفت نسوزه.

دیدگاه

سلام دایی جان
                            خیلی ممنون از پاسختون
                            اما حالا یه 555 وردار با یه ماسفت و به اولیه پالس بده. دقت کن دیوتی سایکل بهتره کم باشه(حدود 10 درصد) تا ترانس به اشباع نره. اسنابر دیود + RC هم بزار تا ماسفت نسوزه
                            با توجه به حداکثر دیوتی سایکل 10 درصد نمیشه با این ترانس ولتاژ متغیر در خروجی داشت؟

ممنون

دیدگاه

منظورم برای تست ترانس بود نه برای مدار نهایی. برای مدار واقعی باید از UC3843 یا مشابه های اون استفاده کنی.

دیدگاه

سلام استاد
                                این چند روزه که نبودم داشتم روی فلای بک مطالعه می کردم .با توجه به گفته شما بهتره که اول روی فلای بک کار کنم بعد برم سراغ منابع سویچینگ سخت تر. پس اگه اجازه بدین از این پس این منبع تغذیه رو با فلای بک بریم جلو. اون اوایل هم شما گفته بودین که به راحتی با فلای بک میشه این مدار رو ساخت اما بنده به دلیل تازه کار بودن در این زمینه و اطلاعات کمی که از این ور اون ور بدست آورده بودم فکر کردم که می تونم به راحتی با فول بریج کار کنم.به هر حال دوباره محاسبات ترانس و مدار رو اینجا مطرح می کنم تا با کمک و راهنمایی های ارزشمند شما بتونم هرچه سریعتر این مدار رو بسازم .

با احترام

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                                X