سلام
در یک مقاله http://www.fairchildsemi.com/an/AN/AN-4140.pdf خوندم که برای توان 50 الی 70 وات در فلای بک می توان از ترانس EI35 استفاده کرد البته برای ولتاژ های ورودی برق شهر. حالا در مراحل طراحی با استفاده از فرمولی AcAe رو بدست میآریم.
اولین مرحله برای فلای بک بدست آوردن جریان پیک اولیه ترانس است که از فرمول زیر بدست می آید
Ipk=2*Pout/eff*Vin*dutycycle
Pout=50 , eff=0.75 , Vin=24v , DutyCycle=0.5 پس جریان پیک اولیه ترانس برابر تقریبا 12 آمپر می شود.
جریان موثر اولیه هم که برابر است با جریان پیک تقسیم بر جذر 6 پس Irms=Ipk/2.44=5A
حال قطر سیم پیچ اولیه را بدست می آوریم.
d=(4*Irms/pi*J)^1/2
^=توان و pi=3.14 و چگالی جریان=آمپر بر میلی متر مربع=3 =J پس قطر سیم پیچ اولیه میشود 1.4 میلی متر یا AWG 15
با توجه به فرمول بالا می بینیم که برای محاسبه قطر سیم پیچ اولیه در فلای بک از جریان موثر استفاده می شود و نه جریان ماکزیمم. آیا این درسته؟؟؟
برای توان 50 الی 100 ولت پیشنهاد میشه که چگالی جریان رو 3 آمپر بر میلی متر مربع در نظر بگیریم. آیا درسته؟؟؟؟
این فرمول محاسبه قطر سیم از روی جریان و چگالی جریان درست به نظر میرسه اما دفعه پیش در فول بریج پس چرا با توجه به جریان 5 آمپر قطر سیم 4 میلی متر بدست اومد؟
لطفا نظر بدین
ممنون
"در عجبم از مردمی که خود زیر شلاق ظلم و ستم زندگی می کنند و بر حسینی می گریند که آزادنه زیست" شریعتی
در جهان روشنایی هایی وجوددارد که در عمیق ترین ظلمات نهانند.
سلام
استفاده از جریان موثر برای محاسبه ی قطر سیم کاملا منطقیه زیرا توان تلفاتی یک سیم با جریان موثر اون رابطه داره.
چگالی جریان یک مقدار عملیه و به جنس سیم و کیفیت ساخت اون بستگی داره. این مقدار برای سیم مسی مرغوب مناسبه.
در فول بریدج هم مقدار 4 میلیمتر فراتر از مقدار مورد نیاز بود اما بدلیل اثر پوستی کیفیت ترانس را بالا می برد.
ناگفته نماند که تو نمی خوای از این مدار تولید انبوه کنی! برای یک مدار نمونه خیلی بهتر است که قطر سیمها را تاحد ممکن بزرگتر بگیریم. چون هزینه ی چندانی در بر ندارد و نیاز به فن از بین می برد.
با عرض پوزش خدمت دایی های عزیزم تا اطلاع ثانوی به اینترنت دسترسی ندارم.
سلام استاد . راستی تبریک می گم خیلی مبارکه . همکار علمی شدین. :applause:
پس با توجه به گرمای سیم پیچ اولیه به خاطر جریان ، چگالی جریان رو برابر 1 در نظر می گیریم . پس قطر سیم 2.5 میلی متر میشه. حالا می تونیم از دو تا سیم موازی 1 میلی متری استفاده کنیم. فکر کنم خوب باشه. نظر شما چیه؟
ممنون
"در عجبم از مردمی که خود زیر شلاق ظلم و ستم زندگی می کنند و بر حسینی می گریند که آزادنه زیست" شریعتی
سلام
اندوکتانس اولیه سیم پیچ نیز از فرمول زیر حساب می شود.
Lp=(Vin^2/8*Pout*f)*eff
با توجه به توان خروجی 50 وات مقدار اندوکتانس اولیه برابر 21 میکرو هانری می شود.
برای انتخاب سایز هسته از فرمول زیر استفاده می کنیم.
AcAe=25*Lp*Ipk*D*10^8/Bmax
در اینجا Ac مساحت سطح مقطع ترانس و Ae مساحت موثر سطح مقطع ترانس و D قطر سیم پیچ بر حسب اینچ و Bmax چگالی شار اشباع بر حسب گوس و Ipk جریان پیک اولیه بر حسب آمپر می باشد. واحد قطر سیم پیچ رو مطمئن نیستم اگه اشتباه شما بگین؟!! چگالی شار اشباع رو که حدود 170 میلی تسلا میگیریم یا 1700 گوس مثل دفعه پیش. قطر سیم هم میگیریم 2 میلی متر یا 0.08080 اینچ. پس مقدار AcAe برابر می شود با 29.94 در واحد (cm^4)
آیا آین فرمول آخریه درسته؟ من یه خورده بهش شک دارم بیشتر از لحاظ واحدها . لطفا راهنمایی کنید.
مقدار نهایی برای AcAe برابر 2.41 در واحد CM^4 می باشد.
با توجه به مقدار بدست آمده برای AcAe و با استقاده از دیتاشیت هسته های EI با ضرب Ae و Ac و با لحاظ کردن یک هسته بزرگتر می توان از EI1916 استفاده نمود. به نظر شما مشکلی نداره؟ آیا استفاده از EI در این نوع فلای بک مناسب است؟ نظرتون راجع به EE و یا ETD چیه؟
ممنون.
یه کتاب خیلی خوبی در مورد منبع تغدیه سوییچینگ به طور کاملا عملی همراه با مراحل کامل برای طراحی یک منبع و ترانس اون پیدا کردم به اسم TRANSFORMER AND INDUCTOR DESIGN HANDBOOK" , COLONEL WM. T. MCLYMAN"
فکر کنم لینکش تو این سایت هم باشه. حتما دانلودش کنید. خیلی کامله!! تقریبا جدید هم هست . سال 2004
دایی جان
همونطور که پیشتر گفتم من از فرمولی که مفهومشو ندونم استفاده نمی کنم. روش من روش کلاسیک محاسبات در مدارهای مغناطیسی است.
شکل هسته بیشتر در راحتی ساخت کمک می کنه و در ماهیت کار تاثیر چندانی نداره.
من همیشه از EE برای فلایبک استفاده می کنم و گپ هوا هم می زارم.
سلام دایی جان
این فرمول محاسبه اندازه تقریبی ترانس مشکلی نداره و توی خیلی از کتابها در موردش صحبت کرده و تماما برگرفته از محاسبات کلاسیک مغناطیس هستش. در مورد اون روش کلاسیک که مد نظر تون هست میشه توضیحی بدین؟ و یه لینک از اونا بدین؟
ممنون
استاد عزیز
به نظر شما EI1916 با توجه به حجم بالای تعداد دور سیم پیچ ثانویه مناسب است؟ یعنی این تعداد دور تو هسته جا میشه؟
ولی توی این کتابی که دیشب معرفی کردم یه فرمول جدیدی معرفی کرده که تخمین دقیق تری از حجم هسته رو برآورد می کنه به نام Core Geometry یا Kg
یه قسمت از مقدمه این کتاب رو اینجا آوردم.
I have developed a new equation for
the power-handling ability of the core, the core geometry, Kg. Kg has a dimension to the fifth power. This
new equation provides engineers with faster and tighter control of their design. It is a relatively new
concept, and magnetic core manufacturers are now beginning to include it in their catalogs.
Because of their significance, the area product, Ap, and the core geometry, Kg, are treated extensively in this
handbook. A great deal of other information is also presented for the convenience of the designer. Much of
the material is in tabular form to assist the designer in making the trade-offs best suited for a particular
application in a minimum amount of time.
برای محاسبه Kg
Kg=(Energy)^2/Ke*α
در اینجا α ضریب رگولاسیون است که 1% در نظر گرفته می شود.
Energy=1/2*L*Ipk^2=1/2*21*10^-6*12^2=3024*10^-6
Ke=0.145*Po*B^2*10^-4=0.145*50*0.17^2*10^-4=0.209525 *10^-4
پس Kg=0.43 با توجه به جدول زیر و با توجه به مقدار Kg موجود از هسته EI625 استفاده کنیم.
استاد شما هسته مناسب مورد نظرتون رو می گید تا به بهترین هسته برسیم؟؟
متشکر
گل دایی عزیز
نه من نه تو هیچکدوم هر روز هر ساعت مشغول ساخت منبع سوئیچینگ نیستیم. بنابراین دلیلی نداره از فرمول هایی استفاده کنیم که هنوز خودمون بهش نرسیدیم.
من دوست دارم لذت الکترومغناطیس پایه رو در مدارات سوئیچینگ بچشم بنابراین همیشه با همون ها کار می کنم.
در همه کتاب های الکترومغناطیس این معادلات اولیه رو می بینی و در ویکیپدیا هم تمام اونها آورده شده. حتی در کتابهای ماشین هم در فصل اول به مدارهای مغناطیسی پرداخته.
اگه رابطه ای را خودت بهش برسی برات جالبتر خواهد بود تا اینکه کورکورانه فرمول زده بشی.
آیا این کتاب جالبی رو که معرفی کردی نحوه ی بدست آوردن فرمول هاشو داده؟!
دیدگاه