اطلاعیه

Collapse
No announcement yet.

مبدل باک یک تا 30 ولت ۵ آمپر با TL494

Collapse
X

• فیلتر
  • زمان
  • Show
Clear All
new posts

مبدل باک یک تا 30 ولت ۵ آمپر با TL494

با سلام خدمت اساتید فروم، حقیقتش من دنبال منبع تغذیه آزمایشگاهی بودم که یهو به سرم زد چرا خودم نسازمش معلومه چون وحشتناک گرونه
    این شد که با این وضع اینترنت و تحقیقات قبلی که داشتم تصمیم گرفتم با آی سی ۴۹۴ که دم دستم بود دنبال یه مدار ساده بگردم برای این کار که رسیدم به کانال aktronics داخل آپارات که زحمت کشیده بودن کامل مدار رو تحلیل کرده بودن و حتی به صورت عملی هم تست کردن
    من این مدار رو با تغییر یه سری قطعات به قطعاتی که الان دارمشون، داخل پروتئوس بستم و شبیه سازیش کردم، فعلا روی کاغذ درست کار میکنه فقط به دو سه تا مسئله برخوردم که به راهنمایی شما عزیزان نیازمندم
    با ورودی ۱۲ ولت، گیت ماسفت موقع سوییچ بین ۱۲ تا حدود منفی ۰.۶ نوسان داره که اصولا باید بین ۰ تا ۱۲ باشه درسته؟
    بعد یه کاری که من انجام دادم اینکه اون خازنی که وصله به پین ۱۴ رو وصلش کردم به پین ۱۳ که وصله به گرند و نمیدونم تا چه حد کار درستی کردم
    مورد سوم اینکه داخل مدار اصلی درایو ماسفت با ۴ تا مقاومت ۱۰۰ اهم سری انجام میشد که من به جاش یدونه ۴۷۰ گذاشتم ، نمیدونم کار درستی کردم یا نه، لطفا راهنمایی کنید

در اخر لطفا اگه پیشنهادی برای بهتر شدن مدار مخصوصا در مورد وصل شدن به برق شهری یا پایین آوردن کمترین ولتاژ قابل تنظیم هست ممنون میشم با من هم به اشتراک بذارین

سلف ها هر دو 100 میکرو و ۳ آمپری هستن «اصلی ترین دلیل محدودی جریان ایشون و ریپل خازن هاست»
    به علاوه اینکه دوبل دیود هم از MBR1645CT استفاده شده
    پتانسیومتر نزدیک ولتاژ خروجی مربوط به تنظیم ولتاژ و پتانسومتر دومی مربوط به تنظیم جریان و هر دو ۱۰ کیلو هستن

یه سوال دیگه که داشتم اینکه با چه هسته و چه نمره سیمی میشه یه سلف ۵۰ میکرو و مثلا ۱۰ آمپری ساخت؟
    یا اصلا این مدار گنجایش این رو داره که بشه سلفش رو ۱۰۰ میکرو گذاشت؟چون دوتا ۲۲۰ میکرو ۶ آمپری دم دست دارم پرسیدم

متشکرم از وقتی که میذارین
    جدیدترین ویرایش توسط Hamid.MS; ۱۱:۴۰ ۱۴۰۵/۰۱/۱۳.

نوشته اصلی توسط Hamid.MS نمایش پست ها
    با سلام خدمت اساتید فروم، حقیقتش من دنبال منبع تغذیه آزمایشگاهی بودم که یهو به سرم زد چرا خودم نسازمش معلومه چون وحشتناک گرونه
    این شد که با این وضع اینترنت و تحقیقات قبلی که داشتم تصمیم گرفتم با آی سی ۴۹۴ که دم دستم بود دنبال یه مدار ساده بگردم برای این کار که رسیدم به کانال aktronics داخل آپارات که زحمت کشیده بودن کامل مدار رو تحلیل کرده بودن و حتی به صورت عملی هم تست کردن
    من این مدار رو با تغییر یه سری قطعات به قطعاتی که الان دارمشون، داخل پروتئوس بستم و شبیه سازیش کردم، فعلا روی کاغذ درست کار میکنه فقط به دو سه تا مسئله برخوردم که به راهنمایی شما عزیزان نیازمندم
    با ورودی ۱۲ ولت، گیت ماسفت موقع سوییچ بین ۱۲ تا حدود منفی ۰.۶ نوسان داره که اصولا باید بین ۰ تا ۱۲ باشه درسته؟
    بعد یه کاری که من انجام دادم اینکه اون خازنی که وصله به پین ۱۴ رو وصلش کردم به پین ۱۳ که وصله به گرند و نمیدونم تا چه حد کار درستی کردم
    مورد سوم اینکه داخل مدار اصلی درایو ماسفت با ۴ تا مقاومت ۱۰۰ اهم سری انجام میشد که من به جاش یدونه ۴۷۰ گذاشتم ، نمیدونم کار درستی کردم یا نه، لطفا راهنمایی کنید

در اخر لطفا اگه پیشنهادی برای بهتر شدن مدار مخصوصا در مورد وصل شدن به برق شهری یا پایین آوردن کمترین ولتاژ قابل تنظیم هست ممنون میشم با من هم به اشتراک بذارین

سلف ها هر دو 100 میکرو و ۳ آمپری هستن «اصلی ترین دلیل محدودی جریان ایشون و ریپل خازن هاست»
    به علاوه اینکه دوبل دیود هم از MBR1645CT استفاده شده
    پتانسیومتر نزدیک ولتاژ خروجی مربوط به تنظیم ولتاژ و پتانسومتر دومی مربوط به تنظیم جریان و هر دو ۱۰ کیلو هستن

یه سوال دیگه که داشتم اینکه با چه هسته و چه نمره سیمی میشه یه سلف ۵۰ میکرو و مثلا ۱۰ آمپری ساخت؟
    یا اصلا این مدار گنجایش این رو داره که بشه سلفش رو ۱۰۰ میکرو گذاشت؟چون دوتا ۲۲۰ میکرو ۶ آمپری دم دست دارم پرسیدم

متشکرم از وقتی که میذارین
    این مدار به نظر خوب میاد! فقط به نظرم یکی دوتا مورد هست که نیاز به تصحیح داره:
    - پایه ۱۶ به گراند متصل هست و عملا کنترل جریان رو از کار میندازه
    - هر دو سر مقاومت شنت به گراند متصل هستن که این هم باز کنترل جریان رو از کار مینداره.

به نظرم نقشه‌ی شماتیک مقداری ناخوانا هست. اگر ولتاژ ورودی رو بالا ترسیم کنید و گراندها رو پایین تصویر بکشید خواندن نقشه کمی راحت تر میشه. الان باید gnd رو یک ور تصویر پیدا کنه آدم، حدود یک ربع ردشو بزنی تا برسی به سمت دیگه تصویر ببینی کجا رفته. تازه اگر وسط راه گمش نکرده باشی...

اولین بهبودی که میشه داشته باشه اینه که ترسیمش بهتر بشه.

به نظرم یک سوال مهم هم وجود داره. آیا جریانی که tl494 ایجاد می‌کنه می‌تونه ماسفت رو در این فرکانس درایو کنه؟ راهنمایی: بین پایه‌های گیت‌ و سورس و همچنین گیت و درین خازن‌های نامرئی وجود داره که مقدارش رو میشه از دیتاشیت دید. حالا این خازن باید هی شارژ و دشارژ بشه. فرکانس کلیدزنی چقدر هست؟ و حدودا چه جریانی از مقاومت ۴۷۰ اهم میگذره و بعد از c2 به e2 و سپس به زمین میره؟! ایا این جریان کافی هست؟ این جریان طبق محاسبات چقدر هست و طبق دیتاشیت چقدرش رو tl494 تامین میکنه؟ به نظرم این نکته مهمی هست چون ممکنه باعث بشه در فرکانسهای بالا عملیات کلیدزنی درست انجام نشه.

در مورد خازن که به پایه ۴ وصله به نظر نمیاد مشکلی باشه.
    چیزهایی که میدونستم رو گفتم باقیش رو باید دوستان و اساتید دیگه راهنمایی کنند.

دیدگاه

پایه ۱۶ به گراند متصل هست و عملا کنترل جریان رو از کار میندازه
      - هر دو سر مقاومت شنت به گراند متصل هستن که این هم باز کنترل جریان رو از کار مینداره.
      عذر میخوام بابت اشتباه نامگذاری ، گرند خروجی رو همون منفی خروجی در نظر بگیرین، مقاومت های شنت با عبور جریان افت ولتاژشون رو میدن به ورودی non inverting آپ امپ

به نظرم نقشه‌ی شماتیک مقداری ناخوانا هست. اگر ولتاژ ورودی رو بالا ترسیم کنید و گراندها رو پایین تصویر بکشید خواندن نقشه کمی راحت تر میشه. الان باید gnd رو یک ور تصویر پیدا کنه آدم، حدود یک ربع ردشو بزنی تا برسی به سمت دیگه تصویر ببینی کجا رفته. تازه اگر وسط راه گمش نکرده باشی...
      قبول دارم ترسیمم افتضاحه باید خیلی روش کار کنم ولی کلا گرند از حاشیه سمت چپ اومده یه مقدار انشعاب به سمت بالا گرفته
      آیا جریانی که tl494 ایجاد می‌کنه می‌تونه ماسفت رو در این فرکانس درایو کنه؟
      ماسفت p-channel هست و در شروع کار از طریق مقاومت ۴۷۰، روش ۱۲ ولت میوفته و عملا خاموشه، تا زمانی که ترانزیستور داخل آی سی باز بشه و این ۱۲ ولت رو با جریان حدود ۲۳ میلی آمپر به سمت گرند پول داون کنه و ماسفتمون روشن بشه که طبق دیتاشیت جریان c2 به e2 تا ۲۵۰ میلی آمپر هم جا داره، این کار عملا یعنی وقتی سوییچ آی سی روشنه، ماسفت هم روشنه و وقتی خاموشه ماسفت هم خاموشه، فرکانس سوییچ هم با توجه به مقادیر CT, RT حدود ۵۰ کیلو هست
      فقط یه چیزی ذهنمو مشغول کرده، وقتی پتانسیومتر ولتاژ به یه چیزی حدود صفر اهم فرضی برسه و ولتاژ خروجی مون حداکثر بشه، تمام ولتاژ خروجی میوفته روی اپ امپ ولی احتمالا بترکه چون فرضا اگه آی سی با ۱۲ ولت تغذیه بشه طبق دیتاشیت حداکثر ۱۰ ولت میتونه به پایه های اپ امپ اعمال بشه

دیدگاه

ماسفت p-channel هست و در شروع کار از طریق مقاومت ۴۷۰، روش ۱۲ ولت میوفته و عملا خاموشه، تا زمانی که ترانزیستور داخل آی سی باز بشه و این ۱۲ ولت رو با جریان حدود ۲۳ میلی آمپر به سمت گرند پول داون کنه و ماسفتمون روشن بشه که طبق دیتاشیت جریان c2 به e2 تا ۲۵۰ میلی آمپر هم جا داره، این کار عملا یعنی وقتی سوییچ آی سی روشنه، ماسفت هم روشنه و وقتی خاموشه ماسفت هم خاموشه، فرکانس سوییچ هم با توجه به مقادیر CT, RT حدود ۵۰ کیلو هست
        به نظرم درسته ولی یک نکته‌ی کوچیک هست که احتمالا در نظر گرفته نمیشه.
        بیایید ماسفت رو با خازن‌های معادل جایگزین کنیم. یعنی حداقل یک خازن بین پایه‌ی gate و ۱۲ ولت. اگر روی کاغذ بکشید متوجه منظور من میشید. حالا دوتا سوال:
        - اگر این خازن صفر باشه چه اتفاقی می‌افته؟ سیگنال gate کاملا مستطیلی میشه و شرایط ایده‌آل هست.
        - اگر این خازن خیلی بزرگ باشه (در حد چند ده میکرو فاراد یا میلی فاراد یا بزرگتر) چه اتفاقی می‌افته؟ شکل سیگنال gate به هم میریزه، شبیه به شارژ و دشارژ مدار RC (مقاومت و خازن). این چیزی هست که ماسفت رو در حالت نیمه روشن قرار میده و باعث میشه ماسفت مقاومت پیدا کنه و داغ بشه و سیستم درست کار نکنه. این چیزی هست که باید نگذاشت که اتفاق بیوفته.
        پس با این شرایط، حد وسط این خازن چند میکرو/نانو/پیکو فاراد باید باشه تا کار ما رو خراب نکنه؟ و طبق دیتاشیت ماسفت این خازن الان چه مقداری هست؟
        این نکته ای هست که توی طراحی مون باید دیده بشه.
        قبلا من به همین نکته دقت نکرده بودم و همین باعث شده بود در فرکانس‌های بالای ۲۰ کیلوهرتز، گیت ماسفت در مدارم درست درایور نشه. چون جریان کافی برای درایو کردن گیت مهیا نبود. البته اون کلا یک مدار دیگه ای بود ولی خوب شاید برای این مدار هم صدق بکنه. البته احتمالش کمه.

فقط یه چیزی ذهنمو مشغول کرده، وقتی پتانسیومتر ولتاژ به یه چیزی حدود صفر اهم فرضی برسه و ولتاژ خروجی مون حداکثر بشه، تمام ولتاژ خروجی میوفته روی اپ امپ ولی احتمالا بترکه چون فرضا اگه آی سی با ۱۲ ولت تغذیه بشه طبق دیتاشیت حداکثر ۱۰ ولت میتونه به پایه های اپ امپ اعمال بشه
        درست میگید. ممکنه باعث خراب شدن اپ امپ بشه. نباید اجازه داد اپ‌امپ به این خاطر خراب بشه. به نظر میاد با تقسیم مقاومتی و این چیزا بشه جلوش رو گرفت.

​
        جدیدترین ویرایش توسط epsi1on; ۰۹:۰۳ ۱۴۰۵/۰۱/۱۲.

دیدگاه

داخل پروتئوس تقریبا ایده ال داره رفتار میکنه و از صفر تا حدود ۱۲ ولت نوسان میکنه که نشونه تخلیه کامل خازن هست، متاسفانه چون اسیلوسکوپ در دسترس ندارم و خیلی گرونم هست، متوسل شدم به پروتئوس =)
          خازن‌های معادل جایگزین کنیم. یعنی حداقل یک خازن بین
          پایه‌ی gate و ۱۲ ولت. اگر روی کاغذ بکشید متوجه منظور من میشید.
          درسته فهمیدم منظورتون چیه، فقط یه چیزی رو متوجه نشدم، اینکه الان مشکل ما تخلیه نشدن این خازن هست یا مقدار زیادش؟
          خازن گیت-سورس طبق دیتاشیت مقداری حدود ۲.۷ نانو داره خیلی مقدار زیادی نداره و تخلیه اون به عهده باز شدن سوییچ آی سی به سمت گرند و عبور جریان از مقاومت ۴۷۰ هست اگه اشتباه نکنم

درست میگید. ممکنه باعث خراب شدن اپ امپ بشه. نباید اجازه داد اپ‌امپ به این خاطر خراب بشه. به نظر میاد با تقسیم مقاومتی و این چیزا بشه جلوش رو گرفت.
          چیزی که به ذهنم رسید اینه که یه مقاومت مثلا ۲۲۰ یا ۴۷۰ اهم بین ۳۹۰ و پتانسیومتر سری کنیم که این اتفاق نیوفته، و خروجی رو همون قبل ۳۹۰ در نظر بگیریم چون وقتی پتانسیومتر صفر میشه فقط نصف ولتاژ حداکثری میوفته رو اپ امپ، که به نظر راه حل معقولی هست ولی متاسفانه یه نقطه ضعفی که داره اینه که حداقل ولتاژمون رو حدود نیم ولت میاره بالا

دیدگاه

داخل پروتئوس تقریبا ایده ال داره رفتار میکنه و از صفر تا حدود ۱۲ ولت نوسان میکنه که نشونه تخلیه کامل خازن هست، متاسفانه چون اسیلوسکوپ در دسترس ندارم و خیلی گرونم هست، متوسل شدم به پروتئوس =)

درسته فهمیدم منظورتون چیه، فقط یه چیزی رو متوجه نشدم، اینکه الان مشکل ما تخلیه نشدن این خازن هست یا مقدار زیادش؟
            خازن گیت-سورس طبق دیتاشیت مقداری حدود ۲.۷ نانو داره خیلی مقدار زیادی نداره و تخلیه اون به عهده باز شدن سوییچ آی سی به سمت گرند و عبور جریان از مقاومت ۴۷۰ هست اگه اشتباه نکنم

چیزی که به ذهنم رسید اینه که یه مقاومت مثلا ۲۲۰ یا ۴۷۰ اهم بین ۳۹۰ و پتانسیومتر سری کنیم که این اتفاق نیوفته، و خروجی رو همون قبل ۳۹۰ در نظر بگیریم چون وقتی پتانسیومتر صفر میشه فقط نصف ولتاژ حداکثری میوفته رو اپ امپ، که به نظر راه حل معقولی هست ولی متاسفانه یه نقطه ضعفی که داره اینه که حداقل ولتاژمون رو حدود نیم ولت میاره بالا
            در مورد درایو گیت ،
            اون مقاومت باعث میشه گیت با سرعت آهسته تخلیه بشه که شکل موج خروجی کمی حالت ذوزنقه ای پیدا میکنه
            به عبارتی تلفات توان دینامیک روی ماسفت بالا میره.
            به نظرم بهتره فرکانس سویچینگ هم بالاتر ببرید ، حدود 150 کیلوهرتز خوبه .
            چرا از همون مدار که در تاپیک قبل ارائه دادم استفاده نمیکنید ؟

دیدگاه

در مورد درایو گیت ، اون مقاومت باعث میشه گیت با سرعت آهسته تخلیه بشه که شکل موج خروجی کمی حالت ذوزنقه ای پیدا میکنه
              ممنون بابت توضیحاتتون ، متوجه شدم موضوع چیه، برای حلش مقاومت کمتر باید گذاشت یا باید با استفاده از توتم پل درایوش کرد؟، میدونم توتم پل مطمئن تره ولی این خیلی ساده تره و با یه مقاومت کار جمع میشه، حتی جای کمتری هم روی برد میگیره
              به نظرم بهتره فرکانس سویچینگ هم بالاتر ببرید ، حدود 150 کیلوهرتز خوبه
              متشکرم، این مورد رو حتما اعمال میکنم و نتیجه رو میگم
              چرا از همون مدار که در تاپیک قبل ارائه دادم استفاده نمیکنید ؟
              حقیقتش وسوسه شدم این روش ساده تر برای درایور رو امتحان کنم و دیدم جواب داد وگرنه از لحاظ مطمئن بودن، توتم پل بهتره اینجا
              در ضمن تعدادی از قطعات مدار ارسالی رو نداشتم و دیدم کلیاتش شبیه همین هست و فقط نحوه درایو ماسفتش متفاوته همینو انتخاب کردم

دیدگاه

ممنون بابت توضیحاتتون ، متوجه شدم موضوع چیه، برای حلش مقاومت کمتر باید گذاشت یا باید با استفاده از توتم پل درایوش کرد؟،
                با اجازه‌ی دوستان، بزارید اینطوری بپرسم: به نظر شما، مقاومت براش کافیه یا مکانیزم totem pole میخواد؟ اگر مقاومت جواب میده، مقدارش چقدر باید باشه؟

راهنمایی: فرکانس ۵۰ کیلو داریم، پس در هر ثانیه ۵۰ هزار بار خازن ۲.۷نانو داره تخلیه و شارژ میشه. مسیر شارژ مشخصه، از طریق مقاومت. مسیر تخلیه هم از ترانزیستوره که به زمین منتقل میشه. حالا مقدار این جریان که از مقاومت میاد و ترانزیستور میره، بطور متوسط چقدر هست بر حسب میلی‌امپر؟ به نظرم این سوال مهمیه و ارزش وقت گذاشتن رو داره.
                راهنمایی ۳: مساله‌ی اصلی که من سعی دارم به شما بگم همین خازن معادل هست که نمی‌بینیمش ولی وجود داره. درسته مقدارش کمه ولی بسیار تاثیر گذار هست و باید تاثیرش رو در نظر بگیریم.

ادیت: ببخشید پرحرفی کردم
                جدیدترین ویرایش توسط epsi1on; ۱۵:۴۱ ۱۴۰۵/۰۱/۱۲.

دیدگاه

مقاومت براش کافیه یا مکانیزم totem pole میخواد؟ اگر مقاومت جواب میده، مقدارش چقدر باید باشه؟
                  فکر کنم این دو روش فرقی تو دشارژ خازن گیت-سورس نداره، چون تو هر دوتا موقع خاموش بودن سوییچ، یه سر خازن میره به سمت صفر، اینکار در حال حاضر توسط ترانزیستور داخلی آی سی انجام میشه ولی در توتم پل توسط یه ترانزیستور خارجی پول داون میشه که فعلا این قستمش تغییر نمیکنه، ولی توی توتم پل یه ترانزیستور داریم که ولتاژ مثبت پشت ماسفت رو قطع میکنه و این باعث میشه مطمئن تر سوییچ انجام بشه
                  در مورد مقدار مقاومت، دقیقا نمیدونم باید چه مقاومتی بذاریم و همین برام سوال شده، ولی فعلا با همین مقدار جواب داده و موفقیت امیز روی پروتئوس سوییچ میکنه
                  راهنمایی ۳: مساله‌ی اصلی که من سعی دارم به شما بگم همین خازن معادل هست که نمی‌بینیمش ولی وجود داره. درسته مقدارش کمه ولی بسیار تاثیر گذار هست و باید تاثیرش رو در نظر بگیریم.
                  بله متوجه این موضوع هستم، دشارژ خازن اینجا هم صورت میگیره، چون یه سر خازن gs به گرند کشیده میشه و تخلیه میشه، من حس میکنم الان فقط مشکلمون اینه که زمان لازم برای دشارژش و حداکثر فرکانش قابل اعمال روی این حالت رو نمیدونیم و ممکنه اشکال از اینجا باشه، که با محاسباتش آشنا نیستم حقیقتش
                  حالا مقدار این جریان که از مقاومت میاد و ترانزیستور میره، بطور متوسط چقدر هست بر حسب میلی‌امپر؟ به نظرم این سوال مهمیه و ارزش وقت گذاشتن رو داره.
                  در این باره من متاسفانه با محاسبات جریان متوسط آشنا نیسم ولی این جریان رو داخل پروتئوس حدود ۲.۷ میکرو آمپر نشون میده از صحتش مطمئن نیستم

حقیقتا مدار رو به صورت فیزیکی فعلا سر هم نکردم تا اگه محاسبات اشتباه شد قطعات بخار نشن

ادیت: ببخشید پرحرفی کردم
                  نفرمایید اتفاقا من دارم چیزای جدیدی یاد میگیرم، خوشحال میشم از تجربیاتتون استفاده میکنم
                  شرمنده دیگه یه مقدار آماتور تشریف دارم اذیتتون میکنم
                  جدیدترین ویرایش توسط Hamid.MS; ۲۲:۳۶ ۱۴۰۵/۰۱/۱۲.

دیدگاه

در این باره من متاسفانه با محاسبات جریان متوسط این جریان رو داخل پروتئوس حدود ۲.۷ میکرو آمپر نشون میده از صحتش مطمئن نیستم
                    خیلی عالیه که به این جزییات واقف شدید و الان بهش توجه می‌کنید. ظاهرا پروتئوس زیاد توجه نمی‌کنه بهش
                    میتونید مدار معادل رو شبیه سازی کنید. یعنی ماسفت رو حذف کنید و بجاش خازن معادل بزارید. ایسی رو هم حذف کنید و بجاش یک ترانزیستور معمولی (یا ماسفت) بزارید و جریان رو اندازه گیری کنید.

ضمنا، شبیه سازی با محاسبات فرق داره.
                    محاسبات یعنی طبق فرمول‌های تئوری پایه. امیدوارم این فرمولها رو درست استفاده کنم:

- فرکانس ۵۰ کیلوهرتز یعنی ۵۰ هزار بار در ثانیه خازن باید شارژ و دشارژ بشه.
                    - هر بار شارژ کامل خازن معادل q=cv کولن بار میگیره (v=12 و c=2.7e-9)
                    - حرکت یک کولن بار در هر ثانیه میشه یک امپر. جریان میشه I=q/Dt (که q رو از بالا داریم و dt میشه ۱ ثانیه)

حالا جریان مد نظر ما چند میلی آمپر میشه؟ اگه درست حساب کرده باشم میشه ۱۶ میلی امپر. اگر اشتباه حساب کردم بهم بگید.
                    حالا اگر فرکانس رو ۳ برابر کنیم (۱۵۰ کیلو)، پس جریان هم سه برابر میشه. یعنی حدود ۵۰ میلی امپر.
                    قطعات مورد استفاده عمدتا فیک هستن و رفتارشون با دیتاشیت متفاوته. محض احتیاط بجای ۲.۷ نانوفاراد، خازن معادل رو میگیریم ۵.۴ نانو فاراد (دو برابر). پس جریان میشه ۱۰۰ میلی امپر. طبق دیتاشیت ایسی تحمل ۲۰۰ میلی امپر رو داره. محض احتیاط اون رو هم نصف کنیم میشه ۱۰۰ میلی امپر. پس جریان مجاز ما میشه ۱۰۰ میلی امپر و جریان مورد نیاز هم میشه ۱۰۰ میلی امپر که ظاهرا مشکلی نیست.

حالا میرسیم به درایو گیت. ۱۵۰ کیلوهرتز یعنی هر پالس حدودا ۶ میکرو ثانیه هست. باید دید با اون مقاومت چند میکرو قانیه طول میکشه تا خازن معادل کامل شارژ بشه. چون دشارژش که از طریق ایسی هست و شاید آنی باشه. شارژش هست که طول میکشه.
                    ثابت RC این مدار میشه 470 ضربدر ۲.۷نانو فاراد، یعنی حدود ۱.۳ میکرو ثانیه. شیش تا از اینا برای شارژ کامل لازمه و سه تاش برای شارژ ۹۵ درصد لازمه. یعنی ۸ و ۴ میکرو ثانیه.
                    پس به نظر میاد که این مقدار مقاومت برای ۱۵۰ کیلو کافی نباشه. تازه ما محض احتیاط مقادیر رو دوبرابر هم نکردیم. درست میگم؟

گام بعدی میشه محاسبه‌ی مقدار مقاومت و محاسبه جریان متوسطی که از مقاومت میگذره و ایسی باید عبور بده تا به زمین برسه. حداکثر این مقدار هست ۲۰۰ میلی امپر (طبق دیتاشیت). آیا مقدار موجودمون از این بیشتر میشه؟

حالا نظر شما در مورد این محاسبات چیه. کجاش رو اشتباه کردم و چرا؟ و به نظر شما مقدار مقاومت کمه یا زیاده یا اندازه هست؟

تا جایی که من متوجه میشم، برای طراحی مکانیزم درایو گیت باید این موارد رو در نظر گرفت. شاید موارد دیگری هم باشه که من نفهمیدم.
                    پانوشت: نمیدونم چقدر درست میگم، اگر اشتباه میگم لطفا دوستان گوشزد کنن.

دیدگاه

- فرکانس ۵۰ کیلوهرتز یعنی ۵۰ هزار بار در ثانیه خازن باید شارژ و دشارژ بشه. - هر بار شارژ کامل خازن معادل q=cv کولن بار میگیره (v=12 و c=2.7e-9)
                      - حرکت یک کولن بار در هر ثانیه میشه یک امپر. جریان میشه I=q/Dt (که q رو از بالا داریم و dt میشه ۱ ثانیه)
                      ممنون بابت فرمول ها، دریچه دیگه ای تو ذهنم باز شد
                      دقیقا همین محاسبات رو توش مونده بودم و الان که میبینم خیلی منطقی از برق پایه اومدین به دست آوردین و خیلی نتیجه کاربردی و مفید هم بدست آوردین، واقعا متشکرم بابت راهنمایی هاتون و وقتی که میذارین

با محاسباتی که من انجام دادم و فرمول های طلایی که شما یاداوری کردین برای هر بار شارژ کردن مستقیم خازن جریانی حدود 3.24e-8 آمپر و اگه دوبرابر ظرفیت در نظر بگیریم 6.48e-8 آمپر مورد نیاز هست

داخل دیتاشیت مقدار بار مورد نیاز برای باز شدن گیت سورس رو ۳۲ نانوکولن زده , فرص کنیم اگه بخوایم توی این ۶ میکروثانیه پالس، خازنمون توی یک میکرو ثانیه شارژ بشه با توجه به فرمول I = dq/dt دقیقا ۳۲ میلی آمپر جریان مورد نیاز هست که ما با ضریب اطمینان ۱.۶ اگه ۵۰ میلی آمپر در نظر بگیریم عالیه و اینکه این جریان داخل این مدت زمان کم و سریعا تامین بشه هم به عهده خازن های ورودی هست

و اما برای دشارژ هم، همین ۳۲ نانو کولن ورودی باید تخلیه بشه به گرند، که طبق محاسباتتون حدود ۸ میکرو ثانیه با این مقاومت فعلی طول میکشه که نشون میده مقاومت گیت رو باید بیاریم پایین تر تا ثابت RC مون کمتر بشه، مقداری باشه که ۶ تا ثابت RC بشه ۱ میکروثانیه که این موضوع با مقاومت ۴۷ اهمی که بتونه ۵۰ میلی آمپر یا حتی بیشتر رو تامین کنه حل میشه، اگه اشتباه نکنم هر چه ثابت زمانی کمتر باشه شارژ و دشارژ خازن سریعتره

۶ تا ثابت RC با این مقادیر جدید میشه ۰.۷۶ میکروثانیه که حتی خازن زودتر از ۱ میکروثانیه شارژ میشه

با این اوصاف میمونه محاسبه زمان دشارژ خازن در هر سیکل پر و خالی شدن خازن، برای این کار اگه فرض کنیم خازن همون ۳۲ نانوکولن داخل دیتاشیت رو با جریان ۵۰ میلی آمپر میخواد تخلیه کنه، با توجه به I = dq/dt میشه گفت زمان دشارژش هم حدود ۰.۶۴ میکروثانیه هست اما این زمان دشارژ مستقیم و بدون مقاومت هست، حقیقتش نمیدونم با ورود مقاومت ۴۷ اهم به مسیر تخلیه بازم با ضریبی از ثابت RC تخلیه میشه یا تخلیه به صورت مستقیم هست, که اگر مربوط به ثابت RC باشه حدسم اینه باید از ۴.۷ یا ۲.۲ اهم استفاده کنیم که دیگه مطمئن بشیم جوابه

در کل میشه گفت ما به یه سیکل حداقل ۲ میکرو ثانیه ای برای شارژ و دشارژ مطمئن خازن گیت-سورس نیاز داریم، درست میگم؟
                      که این یعنی تا ۵۰۰ کیلوهرتز هم امکان سوییچ داریم

امیدوارم درست فهمیده باشم ماجرا رو، لطفا اگه اشتباه میکنم تصحیح کنین
                      متشکرم

پانوشت : همین الان کنجکاو شدم بدونم خازن گیت-سورس ماسفتی که دستمه چقدره با مولتی متر اندازه گرفتم ۱.۰۳۱ نانو رو نشون داد عجیبه
                      البته اینکه تغذیه مولتی متر من از طریق باطری ۳ ولتی هست هم بی تاثیر نیست

جدیدترین ویرایش توسط Hamid.MS; ۰۰:۱۰ ۱۴۰۵/۰۱/۱۳.

دیدگاه

قبل از هر چیزی باید بگم من رشته‌ تحصیلی‌ام الکترونیک نبوده و ممکنه جاهایی رو اشتباه کنم که از اساتید میخوام اشتباهاتم رو بهم بگن تا زیاد مسیر اشتباهی نروم. ممنون...

ممنون بابت فرمول ها، دریچه دیگه ای تو ذهنم باز شد
                        خیلی خوبه. اینجاست که معلومات دانشگاهی می‌تونن به کمک بیان. وگرنه هرکسی میتونه با پروتئوس شبیه سازی کنه. با ظهور هوش مصنوعی هم که دیگه خیلی سریعتر میشه.

دقیقا همین محاسبات رو توش مونده بودم و الان که میبینم خیلی منطقی از برق پایه اومدین به دست آوردین و خیلی نتیجه کاربردی و مفید هم بدست آوردین، واقعا متشکرم بابت راهنمایی هاتون و وقتی که میذارین
                        خواهش میکنم دوست عزیز. این اشتباه (در نظر نگرفتن خازن‌های معادل) رو خودم هم کرده بودم و الان دارم یاد هم می‌گیرم.
                        فکر میکنم نکته اصلی این مدار همین قسمت درایور گیت باشه و باقی مواردش نکته خیلی خاصی نداشته باشند که لازم باشه دست به فرمول بشیم.

حدسم اینه باید از ۴.۷ یا ۲.۲ اهم استفاده کنیم که دیگه مطمئن بشیم جوابه
                        به نظر میاد محاسباتتون درست باشه. فرضا از مقاومت ۵ اهم استفاده بشه، و فرض کنیم تمام مدت ترانزیستور روشن باشه. پس چه جریانی از ترانزیستور عبور میکنه؟ میشه ۱۲ ولت تقسیم بر ۵ اهم یعنی حدودا نیم امپر. ولی طبق دیتاشیت، ترانزیستورمون حداکثر ۲۰۰ میلی امپر جریان رو میتونه تحمل کنه.

در کل میشه گفت ما به یه سیکل حداقل ۲ میکرو ثانیه ای برای شارژ و دشارژ مطمئن خازن گیت-سورس نیاز داریم، درست میگم؟
                        احتمالا درست میگید. یک نکته هم هست. ۶ تا rc برای 100 درصد شارژ هست. شاید ۳ تاش (برای ۹۵ درصد) یا دوتاش (برای ۸۵ درصد) هم کافی باشه که به هر حال بستگی به قضاوت مهندسی شما داره.

مدارهای مرتبه اول، از ترکیب دوتایی عناصر پسیو ساخته می‌شوند. این مدارها، مدار شامل مقاومت و خازن (مدار RC) و مدار متشکل از مقاومت و سلف (مدار RL) هستند. در این

پانوشت : همین الان کنجکاو شدم بدونم خازن گیت-سورس ماسفتی که دستمه چقدره با مولتی متر اندازه گرفتم ۱.۰۳۱ نانو رو نشون داد عجیبه
                        تا جایی که من میدونم این خازن نامرئی مقدارش بسته به شرایط تغییر می‌کنه. دیتاشیت مقدار این خازن رو برحست ولتاژ درین-سورس کشیده (fig5 ص ۴/۱۰).

دیدگاه

من با مقاومت ۴۷ اهم به این نتیجه رسیدم با اینکه ثابت زمانی مون فوق العاده پایین میشه ولی تلفاتمون بیشتر میشه، چون حتی اگه مقاومت رو ۱ وات هم در نظر بگیریم ۱۲/۴۷ میشه ۲۵۵ میلی امپر ولی با فرض یک وات بودن مقاومت، حداکثر جریان عبوری میتونه ۱۵۰ میلی آمپر باشه که این مساوی نیم وات تلفات ناخواسته میشه، همچنین با ۴.۷ یا ۲.۲ وات پایین بدتر هم میشه

خواهش میکنم دوست عزیز. این اشتباه (در نظر نگرفتن خازن‌های معادل) رو خودم هم کرده بودم و الان دارم یاد هم می‌گیرم. فکر میکنم نکته اصلی این مدار همین قسمت درایور گیت باشه و باقی مواردش نکته خیلی خاصی نداشته باشند که لازم باشه دست به فرمول بشیم
                          اره خیلی نکته مهمی بود که کلا در نظر گرفته نشده بود و ممکن بود همه چیزو بهم بریزه، ممنون از راهنمایی هاتون بابت حل مشکل
                          به نظر میاد محاسباتتون درست باشه. فرضا از مقاومت ۵ اهم استفاده بشه، و فرض کنیم تمام مدت ترانزیستور روشن باشه. پس چه جریانی از ترانزیستور عبور میکنه؟ میشه ۱۲ ولت تقسیم بر ۵ اهم یعنی حدودا نیم امپر. ولی طبق دیتاشیت، ترانزیستورمون حداکثر ۲۰۰ میلی امپر جریان رو میتونه تحمل کنه
                          امیدوارم تونسته باشم بدون مشکل محاسبات رو انجام بدم تا اگه در این آینده از این تاپیک استفاده شد، به درستی استفاده بشه، در این مورد هم این دو تا صرفا یه حدس بودن، دارم دنبال یه مقدار مقاومت بهینه میگردم که جریان حدود ۵۰ میلی امپرمون رو تامین کنه و علاوه بر اون تلفات کمتری داشته باشه، فعلا به ۱۰۰ اهم نیم وات رسیدم که میتونه ۷۰ میلی امپر رو تامین کنه و حدود ۰.۲۵ وات تلفات داشته باشه و همچنان دارم روش کار میکنم.
                          احتمالا درست میگید. یک نکته هم هست. ۶ تا rc برای 100 درصد شارژ هست. شاید ۳ تاش (برای ۹۵ درصد) یا دوتاش (برای ۸۵ درصد) هم کافی باشه که به هر حال بستگی به قضاوت مهندسی شما داره.
                          در مورد شارژ من از نتایج ارزشمند شما استفاده کردم ولی در مورد دشارژ با یه محاسبات ریز رسیدم به این موضوع که برای اینکه خازن به ۰.۰۰۱ ولتاژ اولیش برسه حدود ۵ ثابت RC نیازه، که من محض احتیاط میخوام همون ۶ تا در نظر بگیرمش،با این مقادیر ثابت RC مون حدود ۰.۲۷ میکروثانیه میشه، خازن در ۱.۶ میکروثانیه شارژ و توی ۱.۶ میکروثانیه دشارژ میشه، که با تقریب خوبی با فرکانس ۱۵۰ کیلوهرتز میخونه ولی این انتخاب مقاومتش فعلا کار زیادی داره و رو کاغذ باید بشینم محاسباتش رو انجام بدم

دیدگاه

من با مقاومت ۴۷ اهم به این نتیجه رسیدم با اینکه ثابت زمانی مون فوق العاده پایین میشه ولی تلفاتمون بیشتر میشه، چون حتی اگه مقاومت رو ۱ وات هم در نظر بگیریم ۱۲/۴۷ میشه ۲۵۵ میلی امپر ولی با فرض یک وات بودن مقاومت، حداکثر جریان عبوری میتونه ۱۵۰ میلی آمپر باشه که این مساوی نیم وات تلفات ناخواسته میشه، همچنین با ۴.۷ یا ۲.۲ وات پایین بدتر هم میشه

اره خیلی نکته مهمی بود که کلا در نظر گرفته نشده بود و ممکن بود همه چیزو بهم بریزه، ممنون از راهنمایی هاتون بابت حل مشکل

امیدوارم تونسته باشم بدون مشکل محاسبات رو انجام بدم تا اگه در این آینده از این تاپیک استفاده شد، به درستی استفاده بشه، در این مورد هم این دو تا صرفا یه حدس بودن، دارم دنبال یه مقدار مقاومت بهینه میگردم که جریان حدود ۵۰ میلی امپرمون رو تامین کنه و علاوه بر اون تلفات کمتری داشته باشه، فعلا به ۱۰۰ اهم نیم وات رسیدم که میتونه ۷۰ میلی امپر رو تامین کنه و حدود ۰.۲۵ وات تلفات داشته باشه و همچنان دارم روش کار میکنم.

در مورد شارژ من از نتایج ارزشمند شما استفاده کردم ولی در مورد دشارژ با یه محاسبات ریز رسیدم به این موضوع که برای اینکه خازن به ۰.۰۰۱ ولتاژ اولیش برسه حدود ۵ ثابت RC نیازه، که من محض احتیاط میخوام همون ۶ تا در نظر بگیرمش،با این مقادیر ثابت RC مون حدود ۰.۲۷ میکروثانیه میشه، خازن در ۱.۶ میکروثانیه شارژ و توی ۱.۶ میکروثانیه دشارژ میشه، که با تقریب خوبی با فرکانس ۱۵۰ کیلوهرتز میخونه ولی این انتخاب مقاومتش فعلا کار زیادی داره و رو کاغذ باید بشینم محاسباتش رو انجام بدم
                            من که میگم بی خیال مقاومت بشید ، به کل غیر اصولیه
                            خودش میشه منبع تلفات توان و کاهش راندمان
                            اینم در نظر بگیرید که خود جریانی که مقاومت میکشه ، باعث افت ولتاژ بین کلکتور و امیتر TL494 میشه و گیت ماسفت کامل شارژ نمیشه.
                            اگر ولتاژ ورودی مدار کاهنده زیر 20 ولت هست که از توتم پل استفاده کنید ، خودتون رو خلاص کنید.
                            اگر هم قراره ولتاژ ورودی بالاتر بره ( که عنوان تاپیک همین رو میگه ) توتم پل جواب نمیده چون بیشتر ماسفت ها تحمل ولتاژ گیت-سورس بیشتر از 20 ولت رو ندارن.

اگر قراره همچنان از ماسفت P چنل استفاده بشه که باید از مدار شیفت سطح ولتاژ استفاده کنیم
                            اگر هم قرار بر ماسفت N چنل باشه که قبلا اساسی بحثش شد ( آیسی یا مدار گیت درایور بوت استرپ )

بخش فیدبک و ولتاژ رفرنس هم به نظرم نیاز به بهینه سازی داره،‌ خیلی جالب نیست که بین پایه 1 و مثبت خروجی ولوم بذاریم !
                            اگر ولوم قطع بشه ولتاژ خروجی میره تا آخر...
                            حتی اگر این مورد هم در نظر نگیریم ، اگر ولوم در مینیموم باشه و به خروجی اشتباها ولتاژ بالا اعمال بشه ، آیسی 494 میره هوا.
                            اگر ولتاژ مرجع ( پایه 2 ) متغییر بشه و پایه 1 هم از طریق تقسیم مقاومتی به خروجی وصل بشه بهتره.
                            البته اگر مشکل آزار دهنده و گریبان گیر Loop Compensation به وجود نیاد !
                            جدیدترین ویرایش توسط HS1386; ۱۲:۳۳ ۱۴۰۵/۰۱/۱۳.

دیدگاه

و رو کاغذ باید بشینم محاسباتش رو انجام بدم
                              بله همینطوره. تا جایی که من هم فهمیدم ما باید هردو این موارد رو در نظر بگیریم:
                              - اگر مقاومت زیاد باشه، خازن‌معادل کامل شارژ نمیشه.
                              - اگر مقاومت کم باشه، جریان ترانزیستور زیاد میشه.
                              این وسط باید مقداری بهینه برای مقاومت پیدا کنیم.
                              بعید می‌دونم بشه مقدار مقاومت رو طوری تعیین کرد به طوری که هردو خواسته‌ی بالا ارضا بشن.

نوشته اصلی توسط HS1386 نمایش پست ها

من که میگم بی خیال مقاومت بشید ، به کل غیر اصولیه
                              خودش میشه منبع تلفات توان و کاهش راندمان
                              اینم در نظر بگیرید که خود جریانی که مقاومت میکشه ، باعث افت ولتاژ بین کلکتور و امیتر TL494 میشه و گیت ماسفت کامل شارژ نمیشه.
                              دقیقا درسته. البته فکر کنم ما هم به این نتیجه رسیدیم که علاوه بر اینها، مقاومت تنها هم جواب نمیده.

دیدگاه

لطفا صبر کنید...
                              X